Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksejs Fjodorovs

Aleksejs Fjodorovs

Aleksejs Fjodorovs (1924. g. 23. decembrī Jaroslavļas guberņā, Krievijas PFSR – 1997. g. 20.jūlijā Rīgā, Latvijas Republikā) – gleznotājs.

Aleksejs Fjodorovs ir dzimis Jaroslavļas guberņas Ostankovas sādžā. Viņa tēvs Konstantīns Fjodorovs bija zemnieks, miris 1932. gadā. Pēc tēva nāves, Aleksejs kopā ar māti pārcēlās uz dzīvi Gorkijas (tagadējās Ņižņijnovgorodas) apgabala Dzeržinskas pilsētā, kur viņš absolvēja septiņgadīgo skolu. 

1939. gadā Aleksejs Fjodorovs iestājās Gorkijas Mākslas skolā un pēc otrā kursa pabeigšanas tika iesaukts dienestā armijā.

„Lielā Tēvijas kara laikā es dienēju Jūras kara flotes vienībās (Baltijas flotes 37. Zenītartilērijas divizionā -  no 1942. gada novembra līdz 1945. gada maijam -  zenītartilērijas baterijas komandieris; no 1945. maija līdz  1947. gada martam – rakstvedis Pretgaisa aizsardzības 139. brigādē). 1947. gadā es tiku demobilizēts. Un atkal turpināju studēt Gorkijas Mākslas skolā. 1948. gadā materiālās nenodrošinātības dēļ es pārgāju mācīties Penzas Mākslas skolā, ko absolvēju 1950. gadā.» (Autobiogrāfija). 

1950. gada augustā A. Fjodorovs iestājās Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Glezniecības nodaļā. Viņš turpināja cītīgi studēt, neskatoties uz nopietnām finansiālām grūtībām, apvienodams mācības ar darbu brīvdienās. 

1951. gadā Aleksejs Fjodorovs kopā ar Aleksandru Naloginu, Alekseju Motorinu, Dmitriju Paņičevu, Vladimiru Andrijenko, Valeriānu Formozovu, Ivanu Semencovu un Artūru Rūzeru piedalījās lauksaimniecības paviljona noformēšanā izstādē, kas tika veltīta Latvijas K(b)P XI kongresam, par ko viņš bija saņēmis LMA rektora Oto Skulmes pateicību, ierakstot to personīgajā lietā.

Aleksejs Fjodorovs sekmīgi studēja LMA. Viņa zīmēšanas pasniedzēji bija šādi latviešu tēlotājmākslas meistari: Ārijs Skride, Kārlis Miesnieks, Uga Skulme; glezniecības pasniedzēji - Āriijs Skride, Ģederts Eliass, Vladimirs Kozins (ceturtajā un piektajā kursā); kompozīcijas pasniedzēji – Ārijs Skride, Kārlic Miesnieks, Ģederts Eliass, Vladimirs Kozins (ceturtajā un piektajā kursā). Aleksejs Fjodorovs absolvēja LMA 1956. gadā (viņa diplomdarba, kas tika radīts uz Jaroslavļas apgabala kolhozu dzīves materiālu pamata, vadītājs bija V. Kozins).

„Studējot LPSR MA, viņš bija parādījis sevi kā apdāvināts, dziļi domājošs gleznotājs, kas teicami tiek galā ar programmu, izceļas ar čaklumu un mērķtiecību darbā, labām novērošanas spējām. Viņam piemīt nosliece risināt vēsturiskas un žanriskas tēmas, kurām ir raksturīgas dziļi psiholoģiskas atainoto personu savstarpējās attiecības. Viņš ir visnotaļ sagatavots patstāvīgam radošajam darbam,” tā teikts Alekseja Fjodorova raksturojumā, ko parakstījis O. Skulme.

 Mākslas izstādēs Aleksejs Fjodorovs bija piedalījies kopš 1956. gada, viņš bija LPSR Mākslinieku savienības biedrs kopš 1959. gada. Savās mākslinieciskajās kompozīcijās Aleksejs Fjodorovs bija pievērsies darba un kara tēmām, kā arī viņu aizrāva ainavu glezniecība. Lielu ievērību mākslinieks bija pievērsis zīmējumam un detaļām, savās gleznās izteiksmīgi risinājis tēlotājmākslas koloristiskos uzdevumus, meistarīgi attēlojis vides gaismas un gaisa nianses, vienlaicīgi saglabājot savai daiļradei piemītošo emocionalitāti un izsmalcinātību. 

Aleksejs Fjodorovs ir miris 1997. gada 20. jūlijā Rīgā.

Aleksandrs Malnačs

 

Informācijas avots:

LVA,  442. f., 1.-1. apr.,  82. lieta.