Sākumlapa > Tēmas > Personas
Natālija Petropavlovska

Natālija Petropavlovska

Natālija Petropavlovska (1955. g. 21. augustā Rīgā, Latvijas PSR – 2017. g. 23. novembrī Rīgā, Latvijas Republikā) – māksliniece.

Natālija ir dzimusi mākslinieku ģimenē. „Pirmais, ko es iemācījos noturēt rokās, bija otiņa, ko man devuši vecāki, lai es netraucētu viņiem zīmēt etīdes,” atceras Natālija. „Tādēļ nebija nekādu šaubu par to, kas es būšu nākotnē – protams, māksliniece!”

1966. gadā Natālija iestājās Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā (JRRMV). No šī brīža iesākās ilgais prasmes un profesionālisma pilnveides ceļš.

1973. gadā Natālija absolvēja mākslas vidusskolu. Jau tolaik viņas mākslas  darbi izcēlās ar krāsu daudzveidību un spilgtumu, zīmējuma grafisko izsmalcinātību.

No 1973. līdz 1975. gadam N. Petropavlovska mācījās akadēmisko zīmēšanu pie Ābrama Bikova un apmeklēja Vitālija Karkunova zīmēšanas studiju.

1975. gadā viņa iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), lai apgūtu akvareļa un grafikas tehnikas. Īpaši tuvas māksliniecei bija oforta „mīkstās lakas” un „mezzo - tinto” tehnikas. „„Mīkstās lakastehnika palīdz ļoti precīzi izzīmēt detaļas, bet „mezzo-tinto”- filigrāni attēlot gaismēnas,” skaidro māksliniece.

Natālijas Petropavlovskas diplomdarbu vadījis plaši pazīstamais grafiķis Gunārs Krollis.

Jau studiju gados Natālija Petropavlovska sāka piedalīties mākslas izstādēs, bet 1980. gadā tikusi uzņemta Latvijas Jauno mākslinieku savienībā. Mākslinieces darbi atrodas dažādu valstu mākslas muzejos un privātkolekcijās

Pēdējā laikā N. Petropavlovska bija pievērsusies akvarelim. Viņas mākslas darbi ir izpildīti oriģinālā tehnikā, kas rada starojošas gaismas ilūziju. Mākslinieces akvareļiem ir ļoti sulīgas un emocionāli piesātinātas krāsas, kas piesaista uzmanību un neļauj novērst acis vēl ilgu laiku. Natālijas Petropavlovskas gleznotie mākslas darbi ļoti efektīgi izskatās ne tikai izstāžu zālēs, bet arī jebkurā interjerā.

Savā jaunradē Natālija Petropavlovska ir pievērsusies dažādām tēmām. Tās ir ainavu un kluso dabu sērijas, mitoloģiskie zvēri un sfinksas. Tomēr visus viņas mākslas darbus apvieno spilgta emocionalitāte, neparasta krāsu kombinacija un precīzs zīmējums.

Natālija Petropavlovska mirusi pēkšņā nāvē 2017. gada 23. novembrī Rīgā.

Ģimene:

Vīrs – Jurijs Petropavlovskis (1955-2020);

Meitas: Alīna (dz. 1984. g.) un Irīna (dz. 1989. g.).

Alīna Petropavlovska

Ilustrācijas tēmai