Sākumlapa > Tēmas > Personas
Viktors Karnauhs

Viktors Karnauhs

Viktors Karnauhs (1950 Dņepropetrovskas apgabalā, Ukrainas PSR – 2012. g. 13. oktobrī Dņepropetrovskas apgabalā, Ukrainā) – gleznotājs-monumentālists.

Viktors Karnauhs piedzima Dņepropetrovskas (patlaban Dņipropetrovskas) apgabala Caričanskas rajona Cibuļkovkas ciemā kolhoza kalēja ģimenē. Jau agrā bērnībā atklājās viņa mākslinieciskās spējas. Pirmā iepazīšanās ar mākslu notika ar piecdesmitajos gados izdotās daudzsējumu “Lielās padomju enciklopēdijas” starpniecību, kurā bija vispusīgi  raksti par mākslu un kvalitatīvas mākslas darbu reprodukcijas. Lūk, kā vēlāk savu pirmo iepazīšanos ar šo enciklopēdiju atceras V. Karnauhs: “Enciklopēdijā bija labi šķirkļi par padomju māksliniekiem. Un arī reprodukcijas bija labas. Es jau bērnībā zināju par Latvijas Mākslas akadēmijas dibinātāju Vilhelmu Purvīti. Zināju arī Eduardu Kalniņu, kā arī Jāni Tīllbergu, Jāni Osi.”

1966. gadā V. Karnauhs iestājās Dņepropetrovskas Mākslas skolā un 1970. gadā beidza to, izstrādājot diplomdarbu “Gadatirgus”. No 1970. gada novembra līdz 1972. gada novembrim viņš dienēja  armijā Baltijas kara apgabalā. Pēc dienesta armijā izvēlējās turpināt mācīties Latvijas Mākslas akadēmijā. Lūk, kā V. Karnauhs pamato savu izvēli studēt Rīgā: “Es daudz zināju par Latviju. Mērķtiecīgi atbraucu uz Rīgu. Krievijā negribēju turpināt mācīties. Tur bija pārāk spēcīgs ideoloģiskais diktāts. Pār mākslas formālo pusi bija ļoti liela uzraudzība, jaunrades brīvība bija ierobežota. Latvijā tā nebija, šeit bija demokrātiski.”

1973. gadā V. Karnauhs iestājās Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā. Viņa pedagogi bija Imants Vecozols (glezniecība, kompozīcija), Jurģis Skulme (glezniecības tehnoloģija), Arvīds Egle (zīmējums), Konrāds Ubāns (glezniecība), Pēteris Postažs (kompozīcija), Vladimirs Kozins (glezniecība, kompozīcija), Jāzeps Pīgoznis (zīmējums), Eduards Kalniņš (glezniecība, kompozīcija), Indulis Zariņš (glezniecība, kompozīcija). 1979. gadā viņš beidza Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības meistardarbnīcu, viņa diplomdarbs (vadītājs Indulis Zariņš) “Zvejnieku ikdiena” bija veikts enkaustikas tehnikā.

Kopš 1976. gada V. Karnauhs piedalās mākslas darbu izstādēs. 1978. gadā viņš kļuva par Latvijas PSR Mākslinieku savienības biedru. No 1885. līdz 1990. gadam  piedalījās starptautiskajā projektā – Vācijas Demokrātiskās Republikas Magdeburgas pilsētas mūsdienīgā dzīvojamā mikrorajona mākslinieciskā noformēšanā, projekts tika īstenots Arhitektūras institūta direktora Dr. Zigfrīda  Klīges vadībā. Pēc sociālisma sabrukuma Austrumvācijā šis projekts netika pabeigts. Taču V. Karnauhs turpināja strādāt Vācijā, viņš ir strādājis arī  Krievijā, Ukrainā, Bulgārijā, Zviedrijā, Dānijā, Japānā, Anglijā. Daudzus gadus  viņš strādāja Amerikas Savienotajās Valstīs, sadarbojās ar dažādām ASV mākslas galerijām, visaktīvāk ar GUNNAR NORDSTROM galeriju Sietlā, Vašingtonas štatā.

Gleznotājs monumentālists V. Karnauhs savas jaunrades darbības laikā mākslinieciski veidojis daudzus interjerus, arī baznīcu plafonus. V. Karnauha mākslas darbi ir Latvijas Nacionālā  mākslas muzeja, Simferopoles Mākslas muzeja (Krimā), Kultūras muzeja Novgorodā (Krievijā) krājumos, kā arī citās sabiedriskās mākslas darbu krātuvēs, viņa darbi ir arī daudzās privātkolekcijās ASV, Eiropas valstīs un Krievijā.

Viktora Karnauha mākslas darbu pēdējā izstāde notika viņa dzimtenē – Ukrainā, un šeit viņš arī aizgāja no dzīves.

Aleksandrs Malnačs

Александр Малнач. Памяти Виктора Карнауха

Ilustrācijas tēmai