Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Uvarovs

Nikolajs Uvarovs

Nikolajs Uvarovs (1941. g. 29. oktobrī Taškentā, Uzbekijas PSR – 2019. g. 20. janvārī Rīgā, Latvijas Republikā) mākslinieks.

Nikolajs Uvarovs dzimis savas mātes tēva Aleksandra Samsonova mājā, kuram kādreiz piederēja konditorejas Taškentā, Samarkandā, Andižānā.

1946.  gadā Uvarovu  ģimene  pārcēlās uz Rīgu.

Pēc skolas absolvēšanas no 1958. līdz 1960.g. Nikolajs strādāja slavenajā Rīgas porcelāna rūpnīcā Rīgā. 1960.–1963.gados dienēja obligātajā karadienestā raķešu vienībās Rietumbaltkrievijā. Būdams armijā, viņš daudz lasīja, izmantojot grāmatām bagāto pulka bibliotēku, kurā bija daudz mākslas albumu. «Es jūsminājos par Domjē, impresionistiem, aizrautīgi lasīju Stendālu. Bet tad kādu reizi sapratu, ka romantisms ir viena no absolūtām idiotisma formām, un pievērsos reālismam», raksta mākslinieks savā mājas lapā www.uvarov-art.com

Pēc atgriešanās no armijas Nikolajs Uvarovs strādāja par dizaineri mākslas konstruktoru birojā (1963. – 1964.g.g.) un pat par namdari Rīgas Zoodārzā (1965. gada ziemā). Mākslinieka izglītību ieguva Latvijas Mākslas Akadēmijā (1965. – 1971.g.g.), kur absolvēja Stājgrafikas fakultāti. Viņa skolotāji bija Leo Svemps (glezniecība), Pēteris Upītis (grāmatu grafika), Aleksandrs Stankevičs (lietišķā grafika). «Bet vispār, visu es apguvu pats», atceras mākslinieks.

Pēc LVMA absolvēšanas strādāja par dizaineru Rīgas Elektromehāniskajā rūpnīcā (1971.g.), bet pēc tam piecu gadu laikā (1972.–1977.g.g.) par zīmēšanas skolotāju Rīgas 37. vidusskolā. No 1977. līdz 1980. gadam Uvarovs strādāja par laikraksta «Sovetskaja molodjož» galveno mākslinieku, bet nākamos astoņus gadus – par vecāko mākslinieku Rīgas Medicīnas institūta (patlaban – Rīgas Paula Stradiņa v.n. Universitāte) redakcijas un izdevniecības nodaļā, kur viņš bija atbildīgs par visu poligrāfiju. 1988. vasarā, saņemdams paziņojumu par atlaišanu no darba, viņš deva sev solījumu nekad vairs neviena labā nestrādāt. Tā, vairāk kā pirms 30 gadiem Uvarovs kļuva par brīvmākslinieku. Tomēr, no 1998. līdz 2003. gadam Baltijas Krievu institūta (patlaban – Starptautiskā Baltijas Akadēmija) Dizaina fakultātē mākslinieks vadīja iztēles stimulēšanas kursu. Pie tam, viņš nepārtrauca pasniegt arī pats savā studijā.

«Visu mūžu esmu bijis vientuļais vilks, bet man gribas brīvam dzīvot starp brīvajiem cilvēkiem. Pašreiz man ir 20 virzieni manā daiļradē, bet sapņoju strādāt tikai vienā «bredbēriāniskā» virzienā», tā definē savu vietu mākslā Uvarovs.

 «Nikolajs Uvarovs pieder pie Krievijā senākajām muižnieku dzimtām. Bet vienlaicīgi viņš pieder pie visos laikos reti sastopamā mākslinieka intelektuāļa tipa. Latvijas Mākslas Akadēmijas absolvents savu iedvesmu smeļas pašās neiedomājamās sfērās – sākot ar Bredbērija stāstiem un beidzot ar teiku par Gilgamešu. Un iemieso savu iedvesmu, demonstrēdams nevainojamu akadēmisku meistarību visdažādākajās tehnikās — eļļas krāsu gleznojumos un ofortos, linogravīrās un akvareļos, tušas zīmējumos. Kosmisko lirismu pēkšņi nomaina zobgalīgs politisks sarkasms, traģisko pasaules uztveri — dāsns rableziānisks humors. Savu sešdesmito gadadienu Uvarovs sasniedza jaunu iespēju un ideju aizgrābts. Konceptuālo dziļumu, racionālo piesātinātību nomainīja mākslas darbi, kurus apgaro iracionālais dabiskums. Tie ir zemapziņas arhetipu atveidojumi, kuri brīžiem izpaužas tīri abstraktās formās, bet brīžiem tiem piemīt Pārdaugavas savrupmāju veidoli», tā par mākslinieka daiļradi rakstīja krievu literāts Nikolajs Gudaņecs.

Nikolajs Uvarovs miris Rīgā 2019. gada 20. janvārī.

Aleksandrs Malnačs

 

Personālizstādes:

1973. – Personālizstāde Latvijas PSR Zinātņu Akadēmijas Fizikas institūtā.

1983. – Personālizstāde Medicīnas muzejā.

1983.–1986. – Piecas «pagraba» izstādes (andergraunds).

1987. – Personālizstāde Latvijas PSR Zinātņu Akadēmijas Bioloģijas institūtā.

1992. – Izstāde Andreja Karmina galerijā.

1994. – Grafikas albuma «Pārdaugava» prezentacija un izstāde Sv. Pētera baznīcā Rīgā.

1995. – Akvareļu miniatūru izstāde galerijā „Rīgas vīni”.

1996. – Izstāde salonā Wess-Toyota.

1997. – Izstāde «Tjanšaņs» Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas galerijā.

1998. – Izstāde salonā Wess-Toyota.

1998. – 1. Starptautiskā izstāde «ART-SALON» (Rīgā, izstāžu zālē Ķīpsala).

2000. – 2. Starptautiskā izstāde «ART-SALON».

2001. – 3. Starptautiskā izstāde «ART-SALON».

2002. – Izstāde galerijā AN-ART Rīgā.

2002. – Izstāde Andreja Karmina galerijā.

 

Grupveida izstādes:

1988. – Grupa „Brīvā māksla” («Свободное искусство»), Rīga.

1990. – Grupa „Brīvā māksla ” («Свободное искусство»), Rīga.

1997. – Izstāde „Sieviete un balets” («Женщина и балет») galerijā Raunas 17.

1998. – Izstāde „Pilsēta” («Город») galerijā Raunas 17.

Un daudzas citas.

Mākslinieka darbi atrodas privātajās kolekcijās ASV, Vācijā, Izraelā. Viens no viņa zīmējumiem tika nopirkts amerikāņu rakstnieka fantasta Reja Bredbērija kolekcijai.

Sagatavojot šo rakstu, tika izmantota informācija no mājas lapas www.uvarov-art.com