Georgs Kruglovs

Georgs Kruglovs

Georgijs (Georgs) Kruglovs (1905. g. 28.oktobrī Rīgā, Krievijas impērijā – 1984. g. 4. janvārī, Rīgā, Latvijas PSR) – keramiķis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors.

Georgijs Kruglovs dzimis Rīgas strādnieku ģimenē. 1924. gadā Georgijs Kruglovs beidza Rīgas pilsētas krievu vidusskolu (bijušo Lomonosova), bet 1930. gadā – Latvijas Mākslas akadēmiju. Keramikas mākslu viņš apguva profesora Rūdolfa Pelšes darbnīcā. Pēc Rīgas studijām pilnveidoja savu meistarību Vācijā, Bunclavas (patlaban – Boleslaveca, Polija) keramikas tehnikumā. 1932. gadā sāka strādāt par tehnologu Kuzņecova porcelāna rūpnīcā Rīgā. Vienlaikus pilnveidoja savu meistarību, strādājot par pasniedzēju Rīgas daiļamatniecības skolā, piedaloties un gūstot atzinību starptautiskās izstādēs. 1940. gadā tika nozīmēts par nacionalizētā Kuzņecova uzņēmuma direktoru.

Kara sākumā G. Kruglovs evakuējās uz padomju aizmuguri. Karoja 201. Latviešu strēlnieku divīzijas sastāvā, pēc tam vadīja Latvijas PSR Mākslinieku savienības organizācijas biroju.

Kopš 1944. gada rudens visa Georgija Kruglova dzīve bija saistīta ar Latvijas Mākslas akadēmiju, līdz 1974. gadam viņš vadīja keramikas katedru un nodaļu (kopš 1963. gada - dekoratīvi lietišķās mākslas nodaļa), no1961. gada bija tās profesors. No 1944. līdz 1945. gadam un no 1947. līdz 1967. gadam bija Latvijas Mākslas akadēmijas mācību daļas prorektors. Piedalījās starptautiskās izstādēs.

Apglabāts Rīgā, I Meža kapos.

Tekstu sagatavoja Tatjana Feigmane

Расма Лаце. Искусство, прошедшее сквозь время

Ilustrācijas tēmai