Sākumlapa > Tēmas > Personas
Mihails Dmitrijevs

Mihails Dmitrijevs

Mihails Dmitrijevs (1953, Rīgā, Latvijas PSR) – mākslinieks, improvizāciju meistars.

Zīmēšanas un gleznošanas tehniku Dmitrijevs apguvis pašmācības ceļā. Interese par mākslu izsauca viņā dziļu pārliecību, ka mākslinieciskā daiļrade ir viņa dzīves sūtība un jēga. 20. gadsimta 70. gadu beigās M. Dmitrijevs mērķtiecīgi pievērsās glezniecībai.

M. Dmitrijevs ir impulsīvs, optimistisks un radoši produktīvs gleznotājs. Dmitrijeva mākslas darbi izsauc asociāciju ar kaleidoskopu. Viņa gleznās attēlotais līdzinās bengālijas uguņu degšanai: tās uzliesmo aukstām ugunīm, tās riņķo vibrējot, kā krāsains virpulis, pastāvīgi būdamas dinamiskā un mainīgā stāvoklī. Tā ir īpaša mākslinieciskā valoda. Nē, tā nav nedz filozofija, nedz poza. Gandrīz vai vienmēr tā ir poēzija. Tā ir iedvesmas pārņemtā džeza izpildītāja, kas iepazinis saksofona vai taures metālisko garšu, solo improvizācija. Mihaila Dmitrijeva mākslas darbi izraisa emocionālu aktivitāti, tie līdzinās brīnumaini daiļiem eksotiskiem putniem. 

Mākslinieks piedalījās dažās kolektīvās izstādēs, viņam bija arī virkne personālizstāžu, tai skaitā galerijā "den-art" Helsinkos. Viņa darbi atrodas Somijas, ASV, Vācijas un Zviedrijas privātajās kolekcijās. 

Patlaban Mihails Dmitrijevs dzīvo Somijā.

Leonīds Russ

 

Ilustrācijas tēmai