Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Kļesovs

Vladimirs Kļesovs

Vladimirs Kļesovs (1950.g. 27. februārī Čeļabinskas apgabalā, Krievijas PFSR) – mākslinieks un ikonu gleznotājs.

Vladimirs Kļesovs dzimis Urālos. No 1965.  līdz 1974. gadam V. Kļesovs dzīvoja un mācījās Alma-Atā (Kazahstāna). Viņš absolvēja Alma-Atas Mākslas skolu, iegūdams teātra mākslinieka specialitāti, strādāja konservatorijas operdziedāšanas studijā par mākslinieku inscenētāju. 

1974. gadā V. Kļesovs pārcēlās uz Rīgu. Kopš 1976. g. līdz 1982. gadam viņš strādāja par mākslinieku dekoratoru Krievu Drāmas teātrī. Kopš 1982. gada par Kļesova pamatnodarbi kļuva glezniecība. Bija grupas „Zilās durvis” («Синяя дверь») loceklis. Kopš 1995. gada mākslinieka pamatnodarbe ir ikonu glezniecība. 

Kļesova daiļradē vērojami divi spilgti izteikti virzieni. Viens virziens ir fovismam radniecisks. Ņemot par pamatu ārējo formu, mākslinieks piesātina to ar jauniem saturiem, jēdzieniem, izjūtām, rada savu krāsu harmoniju un noskaņojumu, kas ir spilgtu emociju caurstrāvots. Otrais virziens ir abstrakcionisms. Glezna tiek veidota, izmantojot dažādas krāsu plaknes un ritmiskās vibrācijas. 

Vladimira Kļesova gleznas tika eksponētas Latvijā, Spānijā, Vācijā, tās atrodas Krievijas muzejos. Lielākā daļa mākslas darbu atrodas privātajā kolekcijā Berlīnē. Atsevišķi darbi – privātajās kolekcijās Kazahstāna, Krievijā, Izraēlā, Holandē, Francijā.

Leonīds Russ (Vācija)

 

Ilustrācijas tēmai