Oļegs Bausovs

Oļegs Bausovs

Oļegs Bausovs (1949. g. 7. augustā Rīgā, Latvijas PSR) – mākslinieks.

Oļegs Bausovs 1973. gadā absolvējis Teodora Zaļkalna v.n. Latvijas PSR Valsts mākslas akadēmiju. 

1989. gadā Oļegs Bausovs dibināja un kļuva par leģendārās mākslinieciskās grupas „Zilās durvis” («Синяя дверь») vadītāju. Šīs grupas akcijas un izstādes, kas pamatojās uz O. Bausova izstrādātajām koncepcijām, notika visā Eiropā – no Ukrainas līdz Vācijai un Holandei.

Mākslinieka gleznas, kuras, liekas, nav uzgleznotas, bet gan samtainām vaska krāsām „nodziedātas”, apbur ar savu izsmalcināti rafinēto kolorītu, brīnumainām, tikai Bausovam vien raksturīgajām līnījām, kā arī ar īpatnējo glezniecības kultūru, kas nav salīdzināma ar kādu citu māksliniecisko stilistiku, neskatoties uz radoši apgūto gleznotājmākslas tradīciju daudzveidību. Oļega Bausova mākslas darbi vienmēr neatvairāmi pievelk, pievērš skatu – un nav nozīmes tam, vai tie atrodas muzejā vai vāji apgaismotajā meistara studijā Čiekurkalnā.

Mākslinieka O. Bausova gleznas, kas pieejamas plašai sabiedrībai, atrodas Latvijas Valsts Universitātē, Krievijas un Vācijas muzejos. Daļu mākslas darbu autors bija sadedzinājis kādas akcijas laikā, pārējās atrodas privātajās kolekcijās Rietumeiropā, ASV, Krievijā, Izraelā. 

Leonīds Russ

 

Papildus informācija:

http://rus.lsm.lv/statja/za-efirom/za-efirom/andrey-shavrey-ikonopisnie-vibracii-hudozhnika-olega-bausova-genija-ohlomona-i-klouna.a259291/

https://fineartamerica.com/profiles/1-oleg-bausov.html

Ilustrācijas tēmai