Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Pliss

Vladimirs Pliss

Vladimirs Pliss (1862. g. Grodņas guberņā, Krievijas impērijā – 1927. g. 28. februārī Kazaņā, Krievijas PFSR) – virspriesteris.

Vladimirs Pliss dzimis Grodņas guberņas Pružānu pilsētā, beidzis Viļņas Garīgo semināru un Sanktpēterburgas Garīgo akadēmiju. 1888. gadā V. Pliss kļuva par salīdzinošās teoloģijas, krievu baznīcas šķelšanās un sektantisma vēstures pasniedzēju Rīgas Garīgajā seminārā. Viņš bija arī ticības mācības skolotājs daudzās mācību iestādēs. V. Pliss bija Rīgas katedrāles pārvaldnieks. Viņš vadīja misionārisko darbību un pārstāvēja garīdzniecību Rīgas pilsētas domē. Ar V. Plisa pūliņiem tika uzcelta Ercenģeļa Mihaila vienticībnieku baznīca Rīgā.

Pirmā pasaules kara laikā viņš atradās evakuācijā Ņižņijnovgorodā, uz kurieni tika pārcelts Rīgas Garīgais seminārs, kalpoja Debesbraukšanas baznīcā Ņižņijnovgorodā. 1925. gadā boļševiku varasiestādes viņu apcietināja un izsūtīja uz Kazaņu, kur viņš dzīvoja vienīgi ar Ņižņijnovgorodas Debesbraukšanas baznīcas draudzes locekļu atbalstu.

V. Pliss miris 1927. gadā. Viņa bēres pulcēja milzīgas ļaužu masas, izvadīšanu veica divi bīskapi un visa Kazaņas garīdzniecība.

Jurijs Sidjakovs

Informācijas avoti:

Прот. Вл. Плисс. Сегодня вечером. 1927. № 64. С. 6;

Последний настоятель кафедрального собора рижской епархии и первый блюститель его в освобожденной Латвии. Сегодня. 1939. № 299. С. 10;

Ģenealoģisko pētījumu centrs: http://rosgenea.ru/?alf=16&r=4&serchcatal=%CF%EB%E8%F1%F1 (на 26.08.2015).

Tulkoja:

Arturs Žvinklis
Dzintars Ērglis