Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jevgenijs Svincovs

Jevgenijs Svincovs

Jevgeņijs Svincovs (1878. g. 20. martā, Krievijas impērijā – 1931. g. 4. janvārī Rīgā, Latvijas Republikā) – mitroforais virspriesteris.

Jevgeņijs Svincovs ir dzimis 1878. gada 20. martā. 1898. gadā viņš absolvēja Rīgas Garīgo semināru.  Pēc Garīgā semināra absolvēšanas viņš tika nosūtīts kalpot uz Bērzonas dievnamu, pēc tam – uz Valkas un Isidoras baznīcām.

1902. gadā Jevgeņijs Svincovs tika iesvētīts par diakonu, pēc tam Rīgas un  Jelgavas bīskaps Agafangels iecēla viņu par Kaplausas baznīcas mācītāju, no kurienes 1910. gadā tēvs Jevgeņijs tika pārcelts uz Pestītāja Apskaidrošanās tuksnesi pie Jelgavas. 1914. gadā tēvs Jevgeņijs pārcēlās dzīvot uz Vendenu (Cēsīm), 1924. gadā viņš tika ievēlēts par Daugavpils Sv. Ņevas Aleksandra dievnama pārvaldnieku.

Savas dzīves pēdējā gadā viņš bija Rīgas Visu Svēto dievnama pārvaldnieks. Viņam tika piešķirti visi priesteru apbalvojumi, ieskaitot mitru.

Kalpodams baznīcā, tēvs Jevgeņijs Svincovs vienlaicīgi nodarbojās arī ar pedagoģisko darbību, veltīdams tai 23 sava mūža gadus. Tostarp Rīgas 1. un 8. pilsētas pamatskolās skolās viņš pasniedza Ticības mācību. Viņš bija Sinodes loceklis. Tēvs Jevgeņijs Svincovs bija dedzīgi piedalījies sabiedriskajā dzīvē, strādādams Pētera un Pāvila brālībā un citās organizācijās. Viņš nodevās kalpošanai, pašaizliedzīgi aizmirsdams pats par sevi: «Pagājušais gads tēvam Jevgēņijam bija smags,  materiālo grūtību un darba draudzē un skolās pārpilns. Ārsti, pie kuriem viņš bija vērsies, daudzkārt uzstāja, lai viņš pārtrauc jebkādu darbību, pilnīgi atpūšas, bet pašaizliedzīgais garīgais gans visu laiku atlika atpūtas laiku, nāve sagaidīja viņu savā postenī» – tā tika rakstīts tēvam Jevgeņijam Svincovam veltītajā piemiņas rakstā, kas bija publicēts laikrakstā «Segodņa».

Garīdznieks miris 1931. gada 4. janvārī, apbedīts pie Visu Svēto dievnama sienām Rīgā.

Jurijs Sidjakovs

Informācijas avots:  

Laikraksts «Сегодня» (1931, № 5).