Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Bulanovs

Vladimirs Bulanovs

Vladimirs Bulanovs (1959. gada 3. aprīlī Komi APSR, Krievijas PFSR) – civilās aviācijas pilots, Latvijas aviomodelisma veterāns, aviomodeļu sacensību godalgoto vietu ieguvējs un laureāts.

Vladimirs Bulanovs ir dzimis 1959. gada 3. aprīlī Pervomajskas ciematā (Komi Autonomajā PSR – tolaik vienā no KFPSR republikām; patlaban – Komi Republika KF sastāvā). Aizraušanās ar aviāciju Vladimiram bijusi jau kopš bērnības gadiem.

Par pirmo viņa soli aviācijā kļuvusi nodarbošanās ar aviomodelismu. Aviomodelisms ir lidaparātu modeļu konstruēšana un būvēšana (sporta vai tehniskā nolūkā). Aviomodelismā tiek konstruēti un izmēģināti visi lidaparātu modeļu veidi, un tas ir pirmais pakāpiens, kas sniedz iespēju apgūt aviācijas tehniku. Lidojošais modelis, pateicoties savas konstrukcijas vienkāršībai un pieejamībai, pulcē ap sevi entuziastus, sākot no bērna vecuma, un nereti kļūst par iemīļotāko aizraušanos visa mūža garumā – kas arī bija noticis ar Vladimiru Bulanovu.

Nodarbošanās ar aviomodelismu ir sava veida sākumposms tajā ceļā, kas ved uz aeroklubiem un uz visu aviācijas specialitāšu mācību iestādēm. Aviomodelēšanas pulciņš bijis arī V. Bulanova dzimtajā Pervomajskas ciematā, un kad viņš, vēl bērns būdams, vecuma dēļ netika uzņemts šajā pulciņā, zēns mājās sācis konstruēt vienkāršus modeļus no līstītēm un plastilīna. Kad Bulanovu ģimenē tika svinēta Vladimira 10. dzimšanas diena, vecāki uzdāvinājuši dēlam grāmatu “Lido modeli!”, kas kļuvusi par būtisku stimulu viņa ceļā uz aviāciju.  

1970. gadā Bulanovu ģimene pārcēlusies uz dzīvi Rīgā. Kādā Rīgas rajona Pionieru namā Vladimirs Bulanovs sācis aktīvi apmeklēt aviomodelēšanas pulciņu, viņa vadītājs bijis PSRS sporta meistars V. Pugačovs. Bulanovs izgatavojis gumijas dzinēju un kordu aviomodeļus, viņš piedalījies visās republikāniskās aviomodeļu sacensībās - ziemā tās notikušas sporta kompleksā “Daugava”, bet vasarā – Bauskā.

1970. gadu sākumā Bulanovs ieņēmis augstākās vietas kordu aviomodeļu puskopiju sacensībās, kā arī ar Jak-18PM modeli-kopiju. Pēc Rīgas 14. vidusskolas absolvēšanas viņš strādājis lidostā “Spilve” (Rīgā) un J. Alkšņa Augstākajā kara aviācijas inženieru skolā.

Pēc obligātā dienesta padomju armijā V. Bulanovs iestājies Krasnikutas Civilās aviācijas lidotāju skolā Saratovas apgabalā, tur viņš arī turpinājis nodarboties ar aviomodelismu. Pēc šīs lidotāju skolas absolvēšanas viņš pilotējs lidaparātus debesīs virs Jakutijas un Padomju Savienības rajonos, kas atrodas aiz ziemeļu polārā loka. Lidojumu rajoni bija ļoti sarežģīti, lai tajos veiktu lidojumus, bija nepieciešamas īpašas iemaņas, zināšanas un sagatavošanās.

1991. gadā Vladimirs Bulanovs izgājis pārkvalifikāciju un kļuvis par helikoptera MI-8 pilotu Kremenčugā (Ukrainas Poltavas apgabalā). Viņš strādājis arī Kazahstānā (netālu no Uraļskas pilsētas), veicot avioķīmiskās apstrādes darbus.

1990. gados Vladimirs Bulanovs atgriesies Latvijā. Viņš strādājis par pilotu lidostā “Spilve”, taču 1993. gadā gaisa eskadriļa tika izformēta. Latvijas aviācijai bija pienākuši grūti laiki. Uz “drupām”, kas bija palikušas no Padomju Savienībā vienas no labākajām Civilās aviācijas teritoriālās pārvaldes, tika dibinātas un aizvērtas dažāda līmeņa un statusa aviokompānijas. Dažās no tām strādājis arī V. Bulanovs. Līdztekus tam viņš turpinājis aktīvi nodarboties ar aviomodelismu, jo bija radusies iespēja apgūt tālvadības bezpilota aviomodeļus; Latvijā viens no šādu aviomodeļu konstruēšanas pamatlicējiem bijis Oļegs Bikovs.

V. Bulanovs piedalījies Latvijā rīkotajās S-4A (FAI) klases raķešu planieru modeļu sacensībās. Visi lidojumi notikuši lidostās “Spilve” un “Rumbula”. Viņš apguvis arī sporta aviomodeļu, tādu kā  'H-600', konstruēšanu un vadību. Latvijas valsts mēroga sacensībās 'H-600' aviomodeļu klasē V. Bulanovs ieņēmis vadošās vietas: 2000. gadā – 2. vietu; 2005. gadā — 1. vietu; 2007. gadā – 2. vietu; 2013. gadā - 3. vietu.

2008.- 2015. gadā Vladimirs Bulanovs strādājis Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Aeronautikas institūtā, piedaloties bezpilota lidaparātu pētīšanas un konsturēšanas programmā. Kolektīvs, kuru vadījis profesors Aleksandrs Urbahs, sasniedzis nopietnus panākumus bezpilota lidaparātu pētīšanā un izstrādē. Viens no to izstrādātājiem bijis arī V. Bulanovs.

2017. gadā Vladimirs Bulanovs devies pensijā, taču iemīļoto nodarbi viņš nav pametis. Patlaban viņš strādā ar jauniešiem, piedalās aviomodeļu sacensībās. 2017. gada 1. un 8. aprīlī Rīgā un Kuldīgā V. Bulanovs ieņēmis 2. vietu Latvijai jaunajā F-1N aviomodeļu klasē (pēc FAI klasifikācijas).

                                                                            Vladimirs Šestakovs


Skat. arī: www.RUSSKIE.lv «Самолёты, сконструированные в Латвии в XX веке». Авиамодельный музейный проект. - Рига, 2017 vai    (www.russkije.lv/files/images/text/.../Shestakov_Samoleti_XX_veka.pdf)

Ilustrācijas tēmai