Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Smoļenkovs

Nikolajs Smoļenkovs

Nikolajs Smoļenkovs (1890. g. 18. decembrī, Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – 1959. g. decembrī, Latvijas PSR) – pareizticīgais priesteris.

Nikolajs Smoļenkovs ir dzimis 1890. gada 18. decembrī Sanktpēterburgā, bagātu vecāku ģimenē. Tēvs – Ivans Smoļenkovs. Nikolajs absolvējis Pēterburgas reālskolu.

Kā zināms, 1917. gada oktobrī Krievijā ir noticis lielinieku apvērsums, pēc tam sekojis Pilsoņu kars, un bagāto ģimeņu atvasēm vairs nebija iespējas normāli dzīvot bargajos totalitārisma apstākļos. Tādēļ no 1920. gada Nikolajs Smoļenkovs dzīvojis Rīgā, neatkarīgajā Latvijas Republikā, kur viņš strādājis par aģentu biedrībā “Smoļenkovs un Sidjakovs”(«Смоленков и Сидяков»). Pēc tam viņš strādājis: par pilnvarnieku muitā, par grāmatvedi-kalkulatoru Rīgas Pirmajā Rūpniecības preču tirgotavā; par referentu Latvijas Vispārējā Tirdzniecības kompānijā un par prečzini Rīgas pilsētas Preču tirdzniecības tīklā.

Kopš bērnības un jaunības dienām Nikolajs Smoļenkovs ir bijis dziļi reliģiozs cilvēks. Tādēļ dzīvojot un strādājot Latvijā, viņš bijis Rīgas Svētā Labticīgā lielkņaza Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīcas draudzes Padomes loceklis, pēc tam – Rīgas Vissvētās Dievmātes Patvēruma (Pokrova) pareizticīgo baznīcas draudzes Padomes loceklis, kā arī šā dievnama Revīzijas komisijas priekšsēdētājs.

1949. gada 19. aprīlī Rīgas un Latvijas Metropolīts Venjamīns (Fedčenkovs, 1880-1961) iesvētījis Nikolaju Smoļenkovu pareizticīgā priestera garīgajā kārtā. Tēvs Nikolajs tika norīkots kalpot uz Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāli (šeit viņš kalpojis neilgu laiku, būdams virs štata saraksta).

1949. gada 2. novembrī t. Nikolajs pārcelts kalpot par baznīcas pārzini uz Maļinovas Svētā Pravieša Elijas pareizticīgo dievnamu Daugavpils baznīcas apriņķī.

1951. gadā t. Nikolajs Smoļenkovs tika pārcelts kalpot par baznīcas pārzini uz Valmieras pareizticīgo dievnamu par godu Svētajam Sirdskaidrajam Radoņežas Sergijam. Šajā baznīcā pareizticīgais priesteris svētkalpojis līdz pat savai nāves dienai.

1954. gadā tēvs Nikolajs bija Valmieras baznīcas apriņķa prāvests (jeb blagočinnijs) un, sākot ar to pašu gadu, viņš papildus kalpojis arī Alojas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo dievnamā.

Tēvs Nikolajs Smoļenkovs ir miris 1959. gada decembrī Latvijā.

 

Informācijas avoti:

Православные архиереи, священники, диаконы, псаломщики, учителя и регенты, служившие на территории Латвии с 1710 по 2019 годы. Биографический справочник. Щеникова О., Витолс А. (сост.). Гаврилин А.В. (конс.). Риги, 2019. С. 813-814.