Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Geričs

Vladimirs Geričs

Vladimirs Geričs (1883. g. 11. septembrī, Odesā , Krievijas Impērijā – 1927. g. 6. septembrī, Rīgā, Latvijas Republikā) – matemātikas un fizikas pasniedzējs Rēzeknes valsts krievu vidusskolā.

Vladimirs Geričs ir dzimis 1883. gada 11. septembrī Odesā. Tēvs – Andrejs Geričs.Vladimirs sekmīgi absolvējis Novorosijskas (Odesas) Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultāti.

Pēc Novorosijskas (Odesas) Universitātes absolvēšanas viņš ieņēmis šīs universitātes Padomes sekretāra amatu. Darbojoties šajā amatā, V. Geričs konsekventi vērsies pret tolaik progresīvajiem kreisajiem uzskatiem, kuri valdījuši profesūras un studentu vidē, par ko galu galā, viņš tika atbrīvots no ieņemamā amata un pārcelts strādāt uz Daugavpils reālskolu.

Pirmā pasaules kara laikā, frontes līnijai tuvojoties, viņš evakuējās uz Krievijas iekšzemi.

1920. gadā Vladimirs Geričs atgriezās Daugavpilī, kur ieņēma Daugavpils reālskolas vadītāja pienākumu izpildītāja amatu, taču vietējā Skolu valde neapstiprināja viņu šajā amatā.

1921. gadā V. Geričam izdevās atrast darbu Rēzeknes valsts krievu vidusskolā. Šeit viņš līdz pat sava mūža beigām strādājis par fizikas un matemātikas skolotāju.

1927. gada pavasarī skolotājs V. Geričs saslima un tika ievietots Rīgas Psihoneiroloģiskajā slimnicā, kur drīzumā, 1927. gada 6. septembrī, viņš arī miris. Apbedīts Rīgas Pokrova kapos.

Ģimene:

Dzīvesbiedre – Natālija Geriča (dzimusi Bulgarovska; 1890-1974) – Baltās kustības dalībniece.

Dēls – Andrejs Geričs (1919-2014).

Informācijas avoti:

LVVA, 1632. f., 1. apr., 6325. l.;

И. Рап-т. Кто такой Герич. – Латгальская мысль, 1927, 5 мая;

Покровское кладбище. Слава и забвение. - Рига, 2004