Sākumlapa > Tēmas > Personas
Lidija Ribakova

Lidija Ribakova

Lidija Ribakova (1935. g. 22. jūlijā Rīgā, Latvijas Republikā – 2018. g. 9. februārī Rīgā, Latvijas Republikā) – ārste terapeite. 

Lidija Ribakova ir dzimusi Rīgā; viņas māte bija pareizticīgā, tēvs – Kaļiņiks Ribakovs (1904-1985) – vecticībnieks, izcilā Latvijas sabiedriskā darbinieka, vecticībnieku reliģiskā audzinātāja un novadpētnieka Ivana Zavoloko brālēns.

Savu mūžu Lidija Ribakova ir veltījusi medicīnai. 1955. gadā viņa absolvējusi Rīgas feldšeru-akušieru medicīnas skolu. Pēc sadales viņa trīs gadus strādājusi Rēzeknes rajona Zosnas feldšeru-akušieru punktā. No 1957. gada -  medmāsa Rīgas pilsētas 4. slimnīcā, no 1959. gada – Rīgas pilsētas 1. slimnīcā.

1967. gadā L. Ribakova absolvējusi Rīgas Medicīnas institūtu. Pēc sadales viņa tika nosūtīta darbā uz Maltas pilsētas slimnīcu, kur strādājusi par ārsti.

Atgriezusies Rīgā, L. Ribakova no 1970. līdz 1973. gadam strādājusi par iecirkņa ārsti Latvijas PSR Veselības aizsardzības ministrijas 4. pārvaldes poliklīnikā, jeb tā saucamajā specpoliklīnikā. Pēc tam viņu pārcēla strādāt uz  LPSR VM 4. pārvaldes 2. slimnīcu (mūsdienu nosaukums – Linezera slimnīca). Specslimnīcā viņa nostrādāja par ārsti Terapijas nodaļā līdz pat 1990. gadu sākumam. 1980. gadu beigās apmēram pusotru gadu viņa izpildījusi specslimnīcas Terapijas nodaļas vadītājas amata pienākumus.

1990. gados, pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas, Lidija Ribakova strādājusi par ģimenes ārsti Rīgas Latgales priekšpilsētas poliklīnikā. 2000. gadu pirmajā pusē, jau būdama pensijā, viņa pieņēma pacientus Latvijas Sarkanajā Krustā, nesaņemot par to algu. 

Lidija Ribakova nekad nebija sūdzējusies par dzīves likstām (kaut gan, jāsaka, ka to viņas mūžā ir bijis daudz), viņa bija optimiste, pēc savas reliģiskās pārliecības - pareizticīgā kristiete. Dakterei Ribakovai piemitušas tādas pozitīvas īpašības, kā pieticība, labestība, atsaucība un apbrīnojama iecietība. Pret saviem tuviniekiem viņa izturējusies ārkārtīgi korekti un ar dziļu cieņu. Tādēļ apkārt dakterei allaž ir bijis daudz cilvēku, viņu patiesi mīlējuši radinieki un augsti vērtējuši kolēģi, pacienti un paziņas. Ar daudziem no tiem viņu saistīja ilggadīga draudzība.

Lidijai Ribakovai bērnu nebija, arī oficiālājā laulībā viņa nekad nebija stājusies.

Daktere Lidija Ribakova ir mirusi 2018. gada 9. februārī. Tā paša gada 13. februārī viņa tika apbedīta Rīgas Miķeļa kapos.

  

                                                        Lidijas Ribakovas māsīcas dēls Sergejs Coja

 

Sk.: Kolēģu un draugu vārdā P. Turkopuls. Terapeiti Lidiju Ribakovu pieminot // Latvijas ārsts, 2018 maijs, 79.lp.

Ilustrācijas tēmai