Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandrs Katalimovs

Aleksandrs Katalimovs

Aleksandrs Katalimovs (1909. g. 7. novembrī Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – 1980. g. 31. janvārī Balvos, Latvijas PSR) – pazīstams ārsts, ķirurgs un ginekologs.

Aleksandrs Katalimovs ir dzimis ārsta ķirurga Nikolaja Katalimova ģimenē. Dēls izvēlējās tēva profesiju. Medicīnu viņš studējis Itālijā, kur absolvējis Neapoles Universitātes Medicīnas fakultāti.

Saņēmis ārsta diplomu un atgriezies Latvijā, Aleksandrs Katalimovs kopā ar tēvu praktizējis Daugavpils slimnīcā.

1940. gadā padomju varas parstāvji nosūtīja viņu strādāt uz Daugavpils apriņķa Dagdas pagastu Zabludovkas sādžu (patlaban – Priežmales ciems), kur pacientus viņš ārstēja kā plaša profila ārsts.

1944. gada Aleksandrs Katalimovs kopā ar ģimeni evakuējās uz Vāciju. Taču, Otrajam pasaules karam beidzoties, viņš nolēma atgriezties dzimtenē – Latvijā. Dažus mēnešus viņam kopā ar sievu un abām meitām nācās pavadīt filtrācijas nometnē Rava – Ruska .

Pēc atgriešanās Latvijā LPSR Veselības aizsardzības ministrija norīkoja dakteri Katalimovu darbā uz Madonas pilsētas centrālo slimnīcu – par ķirurgu. 1947.gadā pie dēla uz Madonu atbrauca pavisam slims pēc pārciestā insulta tēvs Nikolajs Katalimovs, kurš pēc pāris mēnešiem nomira.  

1949. gadā A. Katalimovu pārcēla darbā uz Līvānu pilsētas slimnīcu, kur ķirurga dzīvoklis atradās tieši slimnīcas ēkā. 1955. gadā dakteris Katalimovs pārcēlās uz Balviem (rajona centru), kur viņš vadīja vietējās slimnīcas Ķirurģijas nodaļu. Viņam tika piešķirta augstākās kategorijas ķirurga un pirmās kategorijas ginekologa pakāpe. Kolēģi mēdza lepoties: „Operē kā pats Dievs!”. Viņš ļoti rūpējās par slimniekiem, apmeklēja tos slimnīcā arī vakaros – pēc darba. Ķirurģijas nodaļas darbinieki atceras, ka dakteris Katalimovs vienmēr bijis labā garastāvoklī un viņam piemitusi laba humora izjūta. Brīvo laiku dakteris mēdza pavadīt dabā - devās sēņot, makšķerēt un medībās. Mājās viņam patika spēlēt šahu, lasīt grāmatas.

Aleksandrs Katalimovs miris 1980. gada 31. janvārī pēc atkārtota miokarda infarkta. Respektējot nelaiķa vēlēšanos, viņu apglabāja Daugavpils kapsētā, līdzās tēvam – dakterim Nikolajam Katalimovam.

 

Tatjana Deikina,

Aleksandra Katalimova meita 

 

Informācijas avots:

Balvu reģiona kultūrvēstures datu bāze: http://www.balvurcb.lv/kb/?View=entry&EntryID=1168

Ilustrācijas tēmai