Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksejs Daņilovs

Aleksejs Daņilovs

Aleksejs Daņilovs (1869. g. 5./17. februārī, Krāslavā, Krievijas impērijā – 1929. g. 16. jūlijā, Ludzā, Latvijas Republikā) – cara armijas virsnieks, speciālists artilērijas nozarē, Latvijas Republikā strādājis izglītības jomā.

Aleksejs Daņilovs ir mācījies 1. kadetu korpusā un pēc tā absolvēšanas iestājies Sanktpēterburgas Mihaila artilērijas skolā, no turienes, pēc virsnieka dienesta pakāpes piešķiršanas, viņš iestājās 3. Gvardes artilērijas brigādē, kas bija bāzējusies Varšavā. Pēc diviem gadiem viņš iestājās Mihaila artilērijas akadēmijā, pēc kuras absolvēšanas 1894. gadā ir ieguvis 1. pakāpes diplomu un ticis norīkots par mehāniķa palīgu Iževskas ieroču rūpnīcā.

1900. gadā A. Daņilovs tika pārcelts uz Sanktpēterburgu, uz Cauruļu rūpnīcu un iecelts lektora amatā kara mācības iestādēs. Kā lektors viņš pasniedza mehāniku un matemātiku. Daņilovs ir aizstāvējis disertāciju tēmā “Artilērijas pulksteņu mehānisms” un ieguvis zinātnisko grādu un artilērijas profesora akadēmisko amatu. Pirmā pasaules kara laikā viņš ir piedalījies Voroņežas Artilērijas pulksteņu fabrikas izveidē, būdams tās direktors.  

Pēc 1917. gada Oktobra lielinieku apvērsuma Krievijā Aleksejs Daņilovs pasniedza 2. pakāpes Darba skolā. 1920. -1921. gadā viņš bija Pēterpils (jeb krieviski – Petrogradas) 12. fabrikas tehniskais direktors. Līdzās tam viņš lasījis lekcijas kara mācību iestādēs.

1921. gada beigās Aleksejs Daņilovs atgriezās Latvijā. 1922./23. mācību gadā viņš bija Krāslavas krievu privātās skolas vadītājs. Šeit viņš pasniedza matemātiku, rasēšanu, rokdarbniecību un angļu valodu. Tomēr, sakarā ar to, ka Krāslavā tika atvērta Latviešu valsts ģimnāzija, Daņilovam nācās slēgts savu skolu, jo bija samazinājies audzēkņu skaits.

1924.-1926. gadā viņš bija atbildīgais par pamatskolu darbību Latvijas Izglītības ministrijas Krievu nodaļā. Dažus mēnešus viņš izpildīja arī LIzM Krievu nodaļas priekšnieka pienākumus. 1926. gada sākuma A. Daņilovs tika atbrīvots no amata pēc krievu Saeimas deputātu uzstājīgā pieprasījuma. No 1926. līdz 1929. gadam viņš strādāja par matemātikas skolotāju Ludzas krievu  Valsts ģimnāzijā.

Aleksejs Daņilovs ir miris pāragrā nāvē 1929. gada 16. jūlijā.

 

Tatjana Feigmane

Informācijas avots:

LVVA, 1632. f., 1. apr., 4176. l.