Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladiļens Bogdanovs

Vladiļens Bogdanovs

Vladilens Bogdanovs (15.06.1935, Kaluga) – no 1986. līdz 1995. gadam Rīgas Tehniskās universitātes docents.

Vladilens Bogdanos ir dzimis 1935. gada 15. jūnijā Kalugā (Krievijā). Viņa tēvs – Isidors Bogdanovs – strādāja par nodaļas priekšnieku Maskavas-Kijevas dzelzceļā, 1937. gadā viņš traģiski gāja bojā. Vladilena  māte bija mājsaimniece.

Pēc Otrā pasaules kara beigām Vladilena māte kopā ar dēlu pārcēlās dzīvot uz Rīgu, kur 1952. gadā V. Bogdanovs absolvēja Rīgas 22. vidusskolu. Tanī pat gadā Vladilens Bogdanovs bija iestājies Rīgas Augstākajā aviācijas inženieru skolā, kuru viņš sekmīgi absolvēja 1957. gadā un tika nosūtīts uz Kaļiņingradu, uz Baltijas padomju floti, kur viņš dienēja  inženiera amatos līdz 1962. gadam. No 1962. līdz 1983. gadam Vladilens Bogdanovs strādāja Sevastopoļas Aparātbūves institūtā, ieņemot sākumā asistenta, pēc tam – aspiranta un vēlāk vecākā pasniedzēja amatu. Iegūdams docenta zinātnisko grādu, Vladilens Bogdanovs strādāja par dekāna vietnieku, vēlāk – par prorektoru zinātniskajā darbā un tad – par Informatīvo sistēmu katedras vadītāju. No 1983. līdz 1985. gadam V. Bogdanovs strādāja Bratskas Industriālajā institūtā, ieņemot Elektrisko sistēmu katedras docenta amatu.

1986. gadā Vladilens Bogdanovs pārcēlās uz Rīgu, kur viņš kādreiz bija dzīvojis un mācījies, un iestājās darbā Rīgas Politehniskajā institūtā (RPI, kopš 1990. gada - Rīgas Tehniskā universitāte – RTU). Šeit viņš strādāja par Materiālu pretestības katedras vecāko pasniedzēju. Tolaik Vladilens Bogdanovs jau bija vairāk kā 80 zinātnisko darbu autors, tai skaitā, arī līdzautors. Tanī pat gadā V. Bogdanovs tika iecelts RPI Automātiskās vadības sistēmu katedras docenta amatā.

1991. gadā Rīgas Tehniskā universitāte nosūtīja Vladilenu Bogdanovu komandējumā – piecu gadu laikā strādāt Tālo Austrumu Jūras akadēmijā. Tālajos Austrumos viņš bija Jūras akadēmijas profesora amata izpildītājs. V. Bogdanovam tika piešķirtas dīlera tiesības un viņš pārstāvēja RTU intereses Krievijas Federācijas Tālo Austrumu reģionā.

1995. gada augustā Vladilens Bogdanovs  izgāja pensijā un aizbrauca no Latvijas.

Sergejs Čuhins

Informācijas avoti:

RTU arhīvs;

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā. – 5. dsļa. – Rīga: RTU izdevniecība, 2017., 421. lpp.