Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jevgeņijs Ņevjadomskis

Jevgeņijs Ņevjadomskis

Jevgeņijs Ņevjadomskis  (1910. g. 9. oktobrī Derbentā, Dagestānā, Krievijas impērijā – 2001. g. 30. aprīlī Rīgā, Latvijas Republikā) –  Rīgas Politehniskā institūta Militārās mācības katedras priekšnieks,  vēlāk mācību daļas priekšnieks.

Jevgeņijs Ņevjadomskis piedzima skolotāju ģimenē. 1927. gadā viņš pabeidza vidusskolu un iestājās Tbilisi Politehniskā  institūta Inženieru un celtniecības fakultātē. Vēlāk viņš pārgāja studēt Aizkaukāza Ceļu satiksmes inženieru institūta Autoceļu fakultātē, šeit viņš ieguva ceļu celtniecības inženiera specialitāti. Kopš 1931. gada beigām viņš strādāja Dagestānas Ceļu pārvaldē, izpildot dažādus inženiera amatus. 1941. gada jūlijā J. Ņevjadomski iesauca karadienestā, līdz 1945. gadam viņš dienēja 85. atsevišķajā ceļu celtniecības bataljonā. J. Ņevjadomski par  vīrišķību un drosmi cīņā pret nacistiem apbalvoja ar  Sarkanās  Zvaigznes ordeni un otrās pakāpes Tēvijas Kara ordeni, ar medaļām “Par kaujas nopelniem”,  “Par Staļingradas aizstāvēšanu”, “Par uzvaru pār Vāciju”. No 1945. līdz 1947. gadam  viņš bija vecākais virsnieks Baltijas kara apgabala Ceļu pārvaldē. 1950. gada jūnijā J. Ņevjadomskis pārgāja  darbā Latvijas Universitātes Militārās mācības katedrā par docētāju, šeit viņš strādāja līdz 1958. gadam.

1958. gadā J. Ņevjadomskis pārgāja darbā no jauna atvērtajā Rīgas Politehniskajā institūtā (RPI), šeit viņš vadīja militārās mācības katedru.  No 1961. līdz 1970. gadam J. Ņevjadomskis bija RPI mācību daļas priekšnieks. 1970. gadā viņu apbalvoja ar Latvijas PSR Augstākās padomes Prezidija Goda rakstu. Pēc deviņiem gadiem J. Ņevjadomskis pārgāja darbā par vecāko pasniedzēju RPI Celtniecības fakultātes           Tēlotājas ģeometrijas un rasēšanas katedras sagatavošanas nodaļā.

1988. gadā Rīgas Politehniskā institūta Inženierekonomikas fakultātē sāka strādāt J. Ņevjadomska meita Anita.

1988. gadā inženieris pulkvedis J. Ņevjadosmkis aizgāja pensijā.

Jevgeņijs Ņevjadomskis  nomira 2001. gada 30. aprīlī Rīgā.

                                                                                                        Sergejs Čuhins