Sākumlapa > Tēmas > Personas
Anatolijs Stoļarovs

Anatolijs Stoļarovs

Anatolijs Stoļarovs (1913. g. 2. augustā Amūras apgabalā, Krievijas impērijā – 1977. g. 20. jūlijā Rīgā, Latvijas PSR) – Rīgas Politehniskā institūta Filozofijas katedras docents.

Anatolijs Stoļarovs ir dzimis 1913. gada 2. augustā Amūras dzelzceļa maģistrāles stacijā Arhara. Viņa tēvs – Ivans Stoļarovs strādājis par veterināro feldšeri Amūras dzelzceļa maģistrāles būvniecībā, miris 1929. gadā. Māte pēc tēva pāragrās nāves strādājusi pārsvarā KFPSR dzelzceļa transporta resora bērnu iestādēs.

1931. gadā Anatolijs Stoļarovs absolvējis Vladivostokas Industriālo tehnikumu un  1936. gadā – Tālo Austrumu Valsts universitātes Ķīmijas fakultāti. 1938.–1939. gadā viņš izgājis obligāto dienestu Sarkanajā armijā. Vēlāk viņš pasniedzis virkni ķīmijas mācību disciplīnu Kostromas Industriālajā tehnikumā.

Otrā pasaules kara laikā, 1943. gadā, Anatolijs Stoļarovs tika iesaukts dienestā padomju armijā, kur viņš arī nodienējis līdz pat 1965. gadam. No 1944. līdz 1945. gadam viņš karojis frontē, par ko arī tika apbalvots ar Sarkanā Karoga ordeni.

Pēc kara beigām Anatolijs Stoļarovs strādājis PSRS Baltijas kara apgabala Rīgas  Virsnieku namā, un no 1953. līdz 1965. gadam – par lektoru Baltijas kara apgabala Politiskajā pārvaldē. Savas militārās karjeras laikposmā viņš absolvējis M. Kaļiņina Augstāko Kara pedagoģijas institūtu un pēc tā absolvēšanas sācis lasīt lekcijas dialektiskajā un vēsturiskajā materiālismā Baltijas kara apgabala virsniekiem. 1965. gadā pulkvedis Anatolijs Stoļarovs atstājis dienestu padomju armijā, aizejot rezervē.

1965. gadā Anatolijs Stoļarovs sāka strādāt par vecāko pasniedzēju Rīgas Politehniskā institūta (RPI, patlaban – Rīgas Tehniskā universitāte, RTU) Filozofijas katedrā. 1969. gadā viņam tika piešķirts šīs katedras docenta akadēmiskais nosaukums. Docents Stoļarovs ir sagatavojis lielu skaitu zinātnisko un mācību metodisko rakstu.

Atbildot uz socioloģisko pētījumu anketu jautājumiem, studenti atzinuši, ka Anatolijs Stoļarovs ir labākais lektors filozofijā.

1972. gadā docents Stoļarovs sagatavojis lekciju kursu zinātņu kandidāta grāda minimumā, šis lekciju kurss izpelnījies lielu popularitāti reflektantu vidū.  

Anatolijs Stoļarovs ir miris pēc smagas slimības 1977. gada 20. jūlijā Rīgā.

                                                                                              Sergejs Čuhins

Informācijas avoti:

RTU arhīvs;

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā.  5. daļa. – Rīga: RTU izdevniecība, 2017., 501. lpp.