Sākumlapa > Tēmas > Personas
Irena Kēlere

Irena Kēlere

Irēna Kēlere (Köhler; 1904. 18. aprīlī Rīga, Krievijas impērijā - ?) – vēstures, latīņu un vācu valodu pasniedzēja

Irēna Kēlere dzimusi Rīgā vēstures skolotāja Johana Kēlera un Vilhelmīnes (dz. Epingeres) ģimenē. Kristīta Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā Rīgā. 1912. gadā Irēna iestājās O. Beateres ģimnāzijā, bet 1915. gadā pēc evakuācijas uz Jurjevu (Tartu), pārgāja mācīties Tartu Puškina ģimnāzijā.

1918. gadā Kēleru ģimene atgriezās Rīgā, kur Irēna turpināja mācības L. Tailovas ģimnāzijā, ko 1921. gadā beidza ar izcilību. Šajā gadā viņa iestājās Latvijas Augstskolas (no 1922. gada – Latvijas Universitāte) Juridiskās fakultātes ekonomikas nodaļā. Nomācījās tur tikai divus semestrus (jo saprata, ka ekonomikā ir vīlusies) un tad nolēma iet tēva pēdās, proti, pārgāja studēt uz Vēstures un filoloģijas fakultātes vēstures nodaļu. 1928. gadā I. Kēlere sekmīgi absolvēja Vēstures nodaļu, iegūstot vēstures kandidātes diplomu Taču ar to izglītošanās nebeidzās – viņa ķērās pie klasiskās filoloģijas studēšanas, pēc trim studiju semestriem Berlīnes universitātē nokārtoja arī eksāmenu vācu valodas skolotājas tiesību iegūšanai.

Studiju laikā Irēna Kēlere sāka strādāt Rīgas skolās. Pasniedza latīņu un vācu valodu N. Draudziņas latviešu ģimnāzijā, Rīgas pilsētas poļu ģimnāzijā. Vadīja latīņu un vācu valodas stundas Rīgas pilsētas krievu ģimnāzijā. 1933. gada 17. janvārī Latvijas Republikas Izglītības ministrija apstiprināja Irēnu Kēleri Rīgas pilsētas krievu ģimnāzijas skolotāju pamatsastāva. Sakarā ar skolas slēgšanu 1935. gadā viņa kādu laiku strādāja Rīgas valsts krievu ģimnāzijā.

Ziņas par turpmāko darbu Rīgā attiecas uz 1941. gada sākumu. Saskaņā ar mūsu rīcībā esošu informāciju 1941. gada 1. februārī Irēna Kēlere aizgāja no darba Rīgas 13. krievu pamatskolā un repatriējās uz Vāciju.

Par viņas tālāko likteni pagaidām nekas nav zināms.

Par savu tautību viņa sniedza pretrunīgas ziņas: gan vāciete, gan krieviete.

Irēnai bija jaunākā māsa Ņina Kēlere, dzimusi 1907. gadā.

Тatjana Feigmane

Infrmācijas avoti:

LVVA, 1632. f., 1. apr., 9776. l.

LVVA, 7427.f., 1. apr., 5038. l.

Ilustrācijas tēmai