Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jevgeņijs Butuzovs

Jevgeņijs Butuzovs

Jevgeņijs Butuzovs (dzimis 1947. gada 13. februārī Ļeņingradas apgabala Viborgā, Krievijas PFSR) – inženierzinātņu doktors (Dr. sc. ing.), Rīgas Tehniskās universitātes docents.

Jevgeņijs Butuzovs dzimis Ļeņingradas apgabala Viborgas pilsētā kalpotāja ģimenē.  1954. gadā J. Butuzovs sāka mācīties Viborgā. Sakarā ar ģimenes pārcelšanos uz Rīgu mācības turpināja jaunajā vietā. 1964. gadā pabeidza P. Jurjāna mūzikas skolu., bet 1965. gadā – Rīgas 30. vidusskolu. Viņa tēvs nomira 1969. gadā, māte strādāja par medmāsu Rīgas pilsētas dezinfekcijas stacijā.

1965. gadā J. Butuzovs iestājās Rīgas Politehniskajā institūta (kopš 1990. gada – Rīgas Tehniskā universitāte) Aparātu būves un automatizācijas fakultātē. 1970. gadā augstskolu pabeidza un kļuva par Tekstilmašīnu un trikotāžas ražošanas katedras vecāko laborantu ar tiesībām lasīt lekcijas par atbilstošu tematiku.

Šajā gadā konkursa kārtībā J. Butuzovs ieguva katedras asistenta vietu. 1976. gadā viņš iestājās Ļeņingradas Tekstila un vieglās rūpniecības institūta klātienes aspirantūrā.

Pēc aspirantūras beigšanas 1980. gada janvārī J. Butuzovs atgriezās RPI asistenta amatā. Drīz viņš aizstāvēja disertāciju zinātņu kandidāta grāda iegūšanai, kam sekoja nākamais pakāpiens karjerā – vecākā pasniedzēja statuss.

Pēc ilga un neatlaidīga darba J. Butuzovs saņēma docenta zinātnisko nosaukumu institūta Vieglās rūpniecības mašīnu un tehnoloģiju katedrā. Pa šo laiku viņš bija publicējis vairāk nekā 25 zinātniskos un metodiskos darbus.

1993. gada janvārī docenta Butuzova disertācija tika nostrificēja  un tas autoram tika piešķirts inženierzinātņu doktora grads (Dr. sc. ing.).

2000. gadā Jevgeņijs Butuzovs aizgāja no darba Rīgas Tehniskajā universitātē štatu samazināšanas dēļ.

Sergejs Čuhins

Informācijas avoti:

Rīgas Tehniskās universitātes arhīvs.

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā. 5. daļa// Rīga: RTU izdevniecība, 2017., 427. lpp.