Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vadims Ņikitins

Vadims Ņikitins

Vadims Ņikitins (1939. g. 19. aprīlī Kolomnā, Maskavas apgabalā, Krievijas PFSR – 2021. g. 8. decembrī Rīgā, Latvijas Republikā) – inženierzinātņu  doktors (Dr. sc. ing.) Rīgas Tehniskās universitātes (līdz 1990. gadam – Rīgas Politehniskā institūta) docents.

1945. gadā kopā ar vecākiem pārcēlās uz Rīgu. Viņa tēvs Bruno Ņikitins strādāja Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas Partijas vēstures institūtā par direktora vietnieku, māte bija vecākā medicīnas māsa Rīgas 2. bērnu slimnīcā. 1956. gadā Vadims beidza Rīgas 13. vidusskolu un iestājās Rīgas Elektromehāniskajā tehnikumā, šeit viņš vienlaikus strādāja arī par laborantu Radiomērījumu aboratorijā. 1959. gadā viņš beidza mācības tehnikumā un iestājās Rīgas Politehniskajā institūtā.

1964. gadā V. Ņikitins  ar izcilību beidza Rīgas Politehnisko institūtu (RPI), iegūstot radioinženiera kvalifikāciju. Kopš tā laika viņš strādājis RPI – par laborantu, pēc tam par vecāko pasniedzēju Radioiekārtu katedrā.

1993. gadā V. Ņikitins aizstāvēja disertāciju, iegūstot  inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu (Dr. sc. ing.). Kopš 2006. gada bija radioelektronu aparatu projektēšanas un izmantošanas profesionālās grupas docents.

Vadims Ņikitins publicējis 14 zinātniskus darbus, izstrādājis 12 mācību un metodiskos līdzekļus, viņam piešķirtas piecas autorapliecības par izgudrojumiem. 

2015. gadā Vadims Ņikitins aizgāja pensijā.

                                                                                                               Sergejs Čuhins

Informācijas avoti:

RTU arhīvs.

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā. 5. daļa// Rīga: RTU izdevniecība, 2017., 478. lpp.