Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jefims Šifrins

Jefims Šifrins

Jefims (Nahims) Šifrins (1956. g. 25. martā, Magadanas apgabalā, KPSFR) – pazīstamais estrādes mākslinieks, komiķis, teātra un kino aktieris.

Jefims Šifrins ir dzimis bijušā izsūtītā ģimenē. Viņa tēvs, Zalmans Šifrins,  1938. gadā pēc denunciācijas par viņu ticis arestēts, tēvam tika inkriminēta spiegošana.

1966. gadā Šifrinu ģimene pārcēlās uz dzīvi Jūrmalā. Vēlāk pazīstamais aktieris bija atzinies, ka viņš uz visu mūžu ir palicis jūrmalnieks, ka ir saglabājis par Jūrmalu un Rīgu vislabākās atmiņas.

Latvijā Jefims Šifrins absolvējis vidusskolu, 1973.-1974. gadā studējis Rīgā –  Latvijas Valsts universitātes  Filoloģijas fakultātē.  

Tomēr Jefima Šifrina tieksme uz skatuvisko mākslu bija ņēmusi virsroku, un 1974. gadā nākamais aktieris sācis apgūt zināšanas citā mācību iestādē -  Maskavas Valsts cirka un estrādes mākslas skolas Estrādes nodaļā, slavenā Romāna Viktjuka kursā. Vēl studiju laikā J. Šifrins bija sācis spēlēt teātrī.

1979. gadā Jefims Šifrins ir kļuvis  par 1. Maskavas estrādes aktieru konkursa laureātu, 1983. gadā – par 7. Vissavienības estrādes aktieru konkursa laureātu. Tieši ar estrādes žanru lielā mērā ir saistīta Jefima Šifrina popularitāte, patlaban viņš ir viens no pazīstamākajiem Krievijas estrādes aktieriem. Tajā pat laikā aktieris bija piedalījies mākslas filmās, spēlējis teātrī, ieskaņojis multiplikācijas filmas, kā arī viņš ir virknes grāmatu autors. Viņš ir izpildījis dziesmas, spēlējot mūziklā.

1992. gadā Jefims Šifrins saņēmis starptautiskā satīras un humora festivāla  “Zolotoj Ostap” prēmiju.

2003. gadā aktieris atveidojis galveno lomu Sergeja Arlanova daudzsēriju komēdijā “Mūsu cilts varonis” (kriev. – «Герой нашего племени»); 2007. gadā – Marka Šifera lomu režisora Andreja Končalovska spēlfilmā “Glance” («Глянец»); 2009. gadā – Duremāra lomu Aleksandra Igudina muzikālajā pasakā “Zelta atslēdziņa”.

Pēc tam aktieris spēlējis šādos muzikālajos televīzijas iestudējumos: “Morozko” (2010); “Aladina jaunie piedzīvojumi” (2011); “Sarkangalvīte” (2012) – pēc pazīstamo pasaku motīviem; kā arī ieskaņojis multiplikācijas filmu “Trīs spēkavīri” («Три богатыря») (2013). Vēl Jefims Šifrins аtveidojis lomas populārajos televīzijas seriālos: “Ceļu dienesta darbinieki-2” («Путейцы-2»)(2010) un “Skļifosofskis” (2012-2013), spēlējis sociālajā kinodrāmā “Viņu sauca Mumu” (2015). 2017. gadā aktieris atveidojis galveno lomu seriālā “Filoloģijas fakultāte”; 2021. gadā notika komēdijas “Stendaps aizsegā” («Стендап под прикрытием») pirmizrāde, kurā viņš arī piedalījies.

Kā jau iepriekš minēts, aktieris Jefims Šifrins spēlējis teātrī, atveidojot lomas virknē Maskavas teātru izrādēs. Piemēram, sākot no 2011. gada viņš daudzus gadus uzstājies uz Maskavas Mūzikla teātra skatuves. 2020. gada martā notika Maksima Lepāža mūzikla “Praimtaims” pirmizrāde, tajā aktieris atveido producenta Daņilas lomu. 2020. gada decembrī Teātra kompānija “Svobodnaja scena” demonstrēja jauniestudējumu “Dejo ar mani” (pēc Mihaila Heifeca lugas “Rokenrols saulrietā” motīviem), tajā spēlēja aktieris J. Šifrins.

Jefims Šifrins ir šādu grāmatu autors: “Manā vārdā nosauktais teātris” («Театр имени меня») (kā līdzautors ar G. Virēnu, 1994. g.); “Jefima Šifrina personīgā lieta” («Личное дело Ефима Шифрина») (1997); “Tek Lētas upe” («Течет река Лета») (2010); “Pasaule ir šaura. Īsie stāsti no garās dzīves”(«Мир тесен. Короткие истории из длинной жизни») (2021).

Aleksandrs Gurins