Sākumlapa > Tēmas > Personas
Adelaida Javorska

Adelaida Javorska

Adelaida Javorska (1933. gada 16. maijā Rietumu apgabalā, Krievijas PFSR /pašlaik KF Brjanskas apgabals  — 2003. gada 4. martā Rīgā, Latvijas Republikā) – Latvijas PSR Nopelniem bagātā skatuves māksliniece (1966), Valsts Jaunatnes teātra aktrise.

Adelaida Javorska dzimusi Brjanskas rajona Dobruņas sādžā medicīnas darbinieku ģimenē Pēc Supoņevskas septiņgadīgās skolas un Brjanskas medicīnas skolas beigšanas strādāja par medicīnas māsu Supoņevskas iecirkņa slimnīcas Dobruņskas ambulancē. Šajā laikā viņa aizrāvās ar tautas teātri, spēlēja Supoņevskas ciema dramatiskajā pulciņā. Viena no šī tautas teātra izrādēm – A. Ostrovska lugas „Ienesīga vieta” ar A. Javorsku Annas lomā 1954. gada 14. februārī tika atzīmēta ar Brjanskas rajona kultūras nodaļas diplomu.

A. Javorskas „sapņu augstskola” bija Valsts Teātra institūts (ГИТИС), kurā viņa arī iestājās un spoži pabeidza 1958. gadā, saņemot norīkojumu uz Rīgas Jaunatnes teātri. Šim teātrim A. Javorska palika uzticīga līdz savas dzīves pēdējām dienām, te viņa kļuva par vienu no vadošajām aktrisēm. Viņas neaizmirstamais smaids kļuva par teātra simbolu, skatītāji bieži nāca skatīties nevis izrādi, bet tieši „Javorsku”. Var droši apgalvot, ka ar Adelaidas Javorskas vārdu saistās Jaunatnes teātra labākie gadi, kad vienmēr uzveda lugas bērniem un jauniešiem: romantiskas komēdijas, labsirdīgas un mīļas pasakas. Viņai piemita jauniešu teātriem nepieciešamais travestijas ampluā – spēlēt zēnus. Toreiz gandrīz bija pierasts pie biļešu deficīta uz spožo „Sombrero”, savukārt puikas negāja ārā no skatītāju zāles un sauca: „Nelido prom, Karlson!” Šīs lomas aktrisei padevās vienkārši lieliski – acīmredzot, tāpēc, ka viņa ļoti mīlēja bērnus.

1966. gadā A. Javorskai piešķīra Latvijas PSR Nopelniem bagātās skatuves mākslinieces goda nosaukumu. 1988. gadā viņa aizgāja pensijā. Nu aktrise debitēja kā publiciste krievu žurnālā „Daugava”, savukārt 2001. gadā nāca klajā par sponsoru naudu izdotais viņas literārais stāsts „Jēriņu aploks”/«Загон ягнят» kurā tiek aprakstītas mazpazīstamas detaļas jaunatnes iesaistīšanā narkotisko vielu atkarībā. Priekšvārdu tam bija uzrakstījis rīdzinieks fantastiskās literatūras autors V. Bāls.

Adelaida Javorska mira 2003. gada 4. martā, divus mēnešus pirms savas 70 gadu jubilejas. Apglabāta Rīgā.

Ērika Tjuņina

Informācijas avoti:

 ru.wikipedia.org/wiki/Яворская,_Аделаида_Ивановна;

Teātris un kino biogrāfijās: enciklopēdija /sast. un galv. red. Māra Niedra; māksl. Aleksandrs Busse. – Rīga: Preses nams, 1999. (Latvija un latvieši). 2. sēj. 2002. 462 lpp.;

«Ушла из жизни Аделаида Яворская». – Газета «Час», 4 марта 2003.

Ilustrācijas tēmai