Sākumlapa > Tēmas > Personas
 Marks Ļebedevs

Marks Ļebedevs

Marks Ļebedevs (1937. g. 11. maijā Dzeržinskā, KPFSR Gorkijas apgabalā / tagad – KF Ņižņijnovgorodas apgabals – 2023. g. 8. augustā Ogrē, Latvijas Republikā) – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris, skatuves mākslas pedagogs.

Marks Ļebedevs ir dzimis 1937. gada 11. maijā Dzeržinskas pilsētā, inženiera ķīmiķa Borisa Ļebedeva ģimenē. 1947. gadā ģimene pārcēlusies uz dzīvi Latvijā. 1956. gadā Marks Ļebedevs absolvējis Rīgas 10. vidusskolu. Līztekus tam, viņš mācījās Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas skolā. Pēc tam viņš absolvējis Mihaila Ščepkina Teatrālo skolu Maskavā. Kādu laiku viņš spēlējis uz Urālu Starpapgabalu Drāmas teātra skatuves.

No 1961. gada Marks Ļebedevs – Rīgas Krievu Drāmas teātra (no 2006. gada – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris) aktieris. Viņš ir spilgts, temperamentīgs un emocionāls skatuves mākslinieks, kurš daudzkārt demonstrējis neparastu virtuozitāti un lielisku neatkārtojamu meistarību skatuvisko tēlu atveidošanā. Viņš ir aktieris, kurš izceļas ar ļoti izteiksmīgu un izsmalcinātu kustību plastiku. Praktiski visas lomas aktieris izpildījis ar satīrisku pieskaņu, viņam piemīt nosliece brīvi improvizēt, pastāvīgi demonstrējot augstu skatuves mākslas līmeni.

Noteicošās lomas, kurās Marks Ļebedevs spēlējis uz Rīgas Krievu Drāmas teātra skatuves:

Dons Heromo īru dramaturga Ričarda Šeridana komēdijā “Dueņja” (1963. gada iestudējums);

Čibisovs Aleksandra Suhovo-Kobiļina komēdijā “Tarelkina nāve” (1963. gada iestudējums);

Bogoļubovs izrādē pēc Aleksandra Ostrovska komēdijas “Ienesīga vieta” (1966. gada iestudējums);

Ģenerālis Krutickis Aleksandra Ostrovska komēdijā “Arī gudrinieks pārskatās” (1973. gada iestudējums).

Par īpaši zīmīgu Marka Ļebedeva skatuviskajā karjerā izrādījās Kuzakova tēls tolaik novatoriskā izrādē pēc dramaturga Aleksandra Vampilova lugas “Pīļu medības” (1976.gada iestudējums). No citām aktiera zīmīgām lomām būtu jāatzīmē Pičema tēls Bertolda Brehta lugā “Trīsgrašu opera” (1984. g.) un Sotanavila tēls Žana Baptista Moljēra komēdijā “Piemānītais vīrs” (1990.g.).

Aktieris Marks Ļebedevs novatoriski atveidojis arī Dona Kihota tēlu populārajā izrādē “Cilvēks no Lamančas” (1969.gada iestudējums). Skatuves mākslinieks dziļi un iejūtīgi atveidojis sarežģīto Fēliksa Votehovska raksturu izrādē “Mirāžas” pēc latviešu rakstnieces Regīnas Ezeras daiļdarbu motīviem (1987.g.). Ar neparastu sirsnību un aizkustinošu siltumu viņš spēlējis Holstomēra tēlu izrādē pēc Ļeva Tolstoja lugas “Kāda zirga stāsts” (1979. g.). Zīmīgs bija arī atveidotais Uhoverstova tēls Nikolaja Gogoļa komēdijā “Revidents” (1981. g.). Teātra mīļi piemin arī Marka Ļebedeva lomu izrādē pēc Vasīlija Šukšina lugas “Enerģiskie ļaudis”, kurā viņš spēlējis personāžu ar apzīmējumu Kāds cilvēks (1975. g.).

Marka Ļebedeva lomas latviešu dramaturģijā:

Gaskons la Hīrs Andreja Upīša traģēdijā “Žanna d`Arka» (1972. gada iestudējums);

Vadošās lomas Rūdolfa Blaumaņa lugās “Skroderdienas Silmačos”( 1984. gada iestudējums) un “Trīnes grēki” (1990. gada iestudējums ).

Citas aktiera Marka Ļebedeva lomas:

Jepihodovs Antona Čehova lugā “Ķiršu dārzs”(1979.gada iestudējums);

Glosters slavenā angļu dramaturga Viljama Šekspīra traģēdijā “Karalis Līrs”(1977. gada iestudējums);

Bennijs Alters izraēliešu dramaturga Jozefa Bār-Jozefa lugā “Līgavainis no Jeruzalemes” (1993. gada iestudējums );

Karalis-tēvs Jevgēņija Švarca lugā “Kailais karalis” (1998. gada iestudējums );

Policijas priekšnieks itāļu dramaturga Dario Fo lugā “Kriminālais talants jeb anarhista nejaušā nāve” (1999. gada iestudējums );

Ulāns no izrādes “Natalī” pēc Nobela prēmijas laureāta Ivana Buņina daiļdarbu motīviem (2000. gada iestudējums).

Pats aktieris Marks Ļebedevs par savu mīļāko skatuvisko tēlu uzskata Ēzeļa lomu, kuru viņš spēlējis izrādē “Brēmenes muzikanti”. Kopumā uz Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra skatuves šis izcilais aktieris ir atveidojis vairāk nekā 140 lomas.

1976. gadā Markam Ļebedevam piešķirts Latvijas PSR Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka goda nosaukums.

1983. gadā Markam Ļebedevam piešķirts Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukums.

Marks Ļebedevs ir pasniedzis skatuves cīņas mākslu Latvijas Mūzikas akadēmijas Teatrālajā fakultātē, specializējoties paukošanas mācīšanā.

 

Informācijas avoti:

V. Indrups. «Atnāk pie tevis loma – gaidīta un neprasīta». – Rīga: Zvaigzne, 1972;

Tatjana Vlasova. „Krievu drāmas teātrī jūs strādājat”;

http://www.kino-teatr.ru/teatr/142/

 

Foto:

Marks Ļebedevs Karaļa lomā izrādē “Princese un Cūkgans” pēc Hansa Kristiāna Andersena pasakas motīviem.