Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandrs Fiļipovs

Aleksandrs Fiļipovs

Aleksandrs Fiļipovs (1944. g. 28. oktobrī Krāslavas apriņķī, Latvijas PSR) – inženierzinātņu doktors (Dr. sc. ing.), Rīgas Politehniskā institūtā/ no 1990.g. – Rīgas Tehniskā universitātes docents.

Aleksandrs Fiļipovs dzimis Krāslavas apriņķī Aulejas ciemā kalpotāju ģimenē. 1949. gadā ģimene pārcēlās uz Ogres rajona Ķeguma ciematu. 1962. gadā beidza vidusskolu un iestājās Rīgas Politehniskajā institūtā (RPI). Viņam nācās pārtraukt studijas jo tika iesaukts armijas dienestā. Pēc armijas  turpināja studijas RPI.

1971. gada aprīlī Aleksandrs Fiļipovs sāka strādāt RPI Radiotehnikas katedrā par mācību meistaru. 1972. gadā viņu norīkoja uz Radioiekārtu katedru par vecāko inženieri. No 1972. gada līdz 1977. gadam - vecākais pasniedzējs radioiekārtu katedrā, no 1977. g. - docents. Viņš lasīja lekcijas,  un vadīja praktiskās nodarbības  „Televīzijas pamatos” un „Attēla raidīšana”. Pasniedzēja slodzes lielāko daļu aizņēma dažādu specialitāšu studentu ražošanas prakšu vadība, tostarp ārzemēs – Polijā un Čehoslovākijā. 1978. gadā Fiļipovs tika iecelts par fakultātes dekāna vietnieku mācību darbā un pildīja šos pienākumos 11 gadus. Viņa vadībā tika izveidots televīzijas mācību telecentrs.

Turpmākos gadus Fiļipovs turpināja pasniedzēja un zinātnieka darbu RTU Radiotehnikas un sakaru fakultātē. Pēdējos gados strādājis Elektronikas un telekomunikāciju fakultātē.

2013. gada beigās docents Fiļipovs pēc līguma izbeigšanās aizgāja no darba RTU

Sergejs Čuhins

Informācijas avoti:

Rīgas Tehniskā Universitātes arhīvs.

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā. 5. daļa. Rīga: RTU idevniecība, 2017.,  435. lpp.