Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jurijs Kaspers

Jurijs Kaspers

Jurijs Kaspers (1955. g. 4. oktobrī Odesā, Ukrainas PSR) – pianists, koncertmeistars un pedagogs.

Pēc astoņgadīgās skolas beigšanas Jurijs Kaspers neieguva pietiekošu vērtējumu, lai iestātos Odesas mūzikas skolā. Toreiz viņam tika ieteikts braukt uz Latviju, ko viņš arī izdarīja un sekmīgi iestājās Daugavpils mūzikas skolā. Mācoties šajā skolā, Jurijs kļuva par Kišiņevā notikušā jauno izpildītāju konkursa laureātu. Jurijs Kaspers ar izcilību nokārtoja skolas beigšanas eksāmenus un sekmīgi izturēja konkursu Latvijas Valsts konservatorijā (1975. g.).

Konservatorijā Jurijs Kaspers mācījās pie profesora Igora Kalniņa. Pēc konservatorijas beigšanas viņš iestājās darbā par koncertmeistaru Rīgas operetes teātrī.

90. gadu sākumā (pēc Rīgas operetes teātra slēgšanas) Jurijs Kaspers ar čigānu (romu) ansambli sniedza viesizrādes Polijā. Pēc tam kopā ar to pašu ansambli viņš devās uz Šveici, kur nostrādāja septiņas sezonas kā pianists. Pēc kontrakta beigšanās J. Kaspers atgriezās Rīgā un sāka aktīvu koncertdarbību.

Rīdzinieki noteikti atceras brīnišķīgo vakaru Ebreju biedrības namā ar nosaukumu „Balle pie grāfa Orlovska”, uz kuru bija ielūgti pasaulslavenu operešu personāži. Pianists Jurijs Kaspers toreiz sapulcināja ap sevi Rīgas pašu skanīgāko balsu īpašniekus. J. Kaspers kopā ar mūzikas zinātnieci Marinu Mihaiļecu organizēja brīnišķīgu vakaru veltītu tango karalim – Oskaram Strokam, ar to atgriežot rīdziniekiem šo nepelnīti aizmirsto vārdu.

Jurijs Kaspers ir pazīstams kā izcils koncertmeistars. Uz jautājumu, ko nozīmē koncertmeistara darbs, viņš atbildējis: „Koncertmeistaram ir jābūt apveltītam ar virkni pozitīvu psiholoģisko īpašību: koncertmeistara uzmanība – tā ir īpaša veida uzmanība. To nākas sadalīt ne tikai starp paša divām rokām, bet arī attiecināt uz solistu – galveno darbojošos personu. Mobilitāte, ātrums, jūtīgums pret solistiem, prasme uzreiz aptvert skaņdarba raksturu un noskaņu ir ļoti svarīgas īpašības koncertmeistara profesionālajai darbībai”.

Pēdējos gados J. Kaspers strādā par klavierklases pasniedzēju mūzikas skolā Vangažos. Viņu mīl gan skolnieki, gan to vecāki, gan pateicīgā publika. Kad J. Kasperam vaicā, vai viņš nesapņo atgriezties dzimtajā Odesā, viņš atbild: „Saknes ir tur, taču šeit ir mans sakuplojušais vainags – darbs, ģimene, draugi”. Jurijs Kaspers ir daudzbērnu ģimenes tēvs. Viņa vecākais dēls – pianists, nopietni aizraujas ar džezu, dzīvo Latvijā, bet meita – čelliste, dzīvo un strādā Holandē. Jaunākie dēli lieliski dzied.

 

Svetlana Vidjakina

Tulkoja:

Arturs Žvinklis

Dzintars Ērglis