Sākumlapa > Tēmas > Personas
Valentīns Nikolajevs

Valentīns Nikolajevs

Valentīns Nikolajevs (1928. g. 2. janvārī Maskavā, Krievijas PFSR – 2022. g. 22. oktobrī Rīgā, Latvijas Republikā) – muzikologs, radio muzikālais redaktors, baznīcas kora reģents.

Valentīna tēvs Aleksandrs Nikolajevs ir dzimis un dzīvojis Vitebskā, viņš bijis pareizticīgā baznīcas kora reģents Vitebskas dievnamā. Māte, meklēdama darbu, atbrauca uz Vitebsku no Latvijas un atrada šeit līgumdarbu. Šajā pilsētā jaunie cilvēki arī  iepazinās un drīzumā apprecējās, pēc tam pārcēlās dzīvot uz Maskavu, kur viņiem arī piedzima dēls Valentīns. Bet iekārtoties jaunajā dzīves vietā viņiem tā arī neizdevās, un 1928. gada beigās ģimene atgriezās Vitebskā. Šeit arī pagāja Valentīna Nikolajeva bērnības gadi, šeit viņš vienlaicīgi mācījās vispārizglītojošā un mūzikas skolās.

1941. gada vasarā Nikolajevu ģimene bija spiesta bēgt no Vitebskas uz laukiem, glābjoties no ugunsgrēkiem, kas radās pilsētā nacistu ofensīvas rezultātā. Nākamajā gadā kāda pazīstama latviešu ģimene aicināja viņus pie sevis, un Nikolajevu ģimene pārcēlās uz Auci. Visu vasaru viņi kā laukstrādnieki strādāja pie saimnieka, cenzdamies nopelnīt kaut nedaudz naudas iztikai, bet rudenī nolēma pārcelties uz dzīvi Jūrmalā.  

1946. gadā Nikolajevu ģimene pārcēlās uz Rīgu. Valentīna tēvs, pateicoties lieliskajai dabas dotajai muzikālajai dzirdei, apguva jaunu profesiju – viņš kļuva par klavieru skaņotaju.

1945. gadā Valentīns Nikolajevs absolvēja Rīgas 18. vidusskolu un nākamajā gadā iestājās Latvijas Valsts universiitātes Filoloģijas fakultātē. Līdzās tam viņš iestājās arī Latvijas Valsts konservatorijas Kora diriģēšanas nodaļas pirmajā kursā.

Pēc diviem studiju gadiem Valentīns Nikolajevs izdarīja savu galīgo izvēli: viņš pārgāja studēt Latvijas Valsts konservatorijas Vēsturiski teorētiskajā fakultātē. Specializāciju viņš apguva pie izcilās muzikoloģes Lijas Krasinskas. Konservatoriju topošais muzikologs absolvēja ar šādu visnotaļ pozitīvu un glaimojošu raksturojumu: «Apdāvināts, plaši erudīts, muzikāli sagatavots teorētiķis.»

Strādāt Latvijas Radio redakcijā Valentīns Nikolajevs sāka, vēl būdams Latvijas Valsts konservatorijas 4. kursa students, un uz visu mūžu viņš palika uzticīgs izredzētajam arodam.  

Radioklausītājiem V. Nikolajeva vārds ir labi pazīstams, viņš ir populārs un autoritatīvs Latvijas Radio 4. programmas vai „Doma laukuma”(«Домской площади») redakcijas muzikālais redaktors. Valentīna Nikolajeva plašajos pienākumos parasti ietilpa klasiskās mūzikas koncertu programmu sastādīšana. Būdams ēterā, viņš pats izziņoja izpildāmo skaņdarbu nosaukumus. V. Nikolajevs rīkoja radio klasiskās mūzikas koncertus: pats veidoja to programmu, pats komentēja programmā ietilpstošos skaņdarbus. Viņš muzikāli noformēja arī dažādas radiopārraides. Šajā jomā muzikālajam redaktoram allaž palīdzēja viņa plašais redzesloks un erudīcija – gan klasiskās, gan populārās mūzikas jomā.

1990. gadu sākumā Valentīns Nikolajevs atsāka teorētiski apgūt baznīcas dziedāšanas mākslu, un visai drīz viņš  kļuva par Rīgas Sv. Jāņa pareizticīgās baznīcas kora reģentu.

Valntīns Nikolajevs ir miris 2022. gada 22. oktobrī Rīgā.

Marina Mihaileca