Sākumlapa > Tēmas > Personas
Viktors Mirošņikovs

Viktors Mirošņikovs

Viktors Mirošņikovs (1914. g. 18. februārī Jekaterinodarā / Krasnodarā, Krievijas impērijā – 2003. g. 2. aprīlī Daugavpilī, Latvijas Republikā) – vijolnieks, Daugavpils mūzikas skolas pasniedzējs.

Viktors Mirošņikovs dzimis 1914. gada 18. februārī Jekaterinodarā. No 1934. līdz 1939. gadam (līdz iesaukšanai armijā) mācījās Rostovas mūzikas skolā vijoļspēles klasē. Studiju gados spēlēja arī Rostovas teātra orķestrī.

Kara sākums V. Mirošņikovam, Ordžonikidzes 2. kājnieku kara skolas kursantam, pienāca Melnās jūras piekrastē, Kaukāzā. 33. gvardes divīzijas ceļš virzījās pa visgrūtākajām kauju vietām: Staļingrada – Kahovka - Sevastopole – Baltkrievija – Baltijas republikas – Austrumprūsija. V. Mirošņikovs saņēma kaujas apbalvojumus par Staļingradas aizstāvēšanu un Kēnigsbergas ieņemšanu. Viņam izteica pateicību par teicamām kaujas darbībām Sevastopoles atbrīvošanas kaujās. 1943. gadā V. Mirošņikova divīzijas priekšnieks kaut kur sadabūja vijoli, un kopš tā brīža padotais no mūzikas instrumenta nekad nešķīrās.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto no žurnāla "Muzikaļnaja žizņ"/ ''Muzikālā dzīve", Nr. 11, 1975. g.

Pirmoreiz (1943. gada pavasarī) šī fotogrāfija bija nodrukāta avīzē „Krasnaja „Zvezda/”Sarkanā Zvaigzne”, vēlāk pārpublicēja daudzos žurnālos un eksponēta neskaitāmās izstādēs, līdz darbs kļuva par daļu no kara fotohronikas zelta fonda. Jauns karavīrs spēlē vijoli starp māju drupām, apkārt sēž viņa frontes biedri un uzmanīgi klausās mūziku. ”Noktirne”- tā savu fotogrāfiju nosauca fotokorespondents Jakovs Halips. Pēc Otrā pasaules kara darbs ieguva sudraba medaļu Vispasaules fotoizstādē.

Uzvaras dienu Viktors Mirošņikovs sagaidīja Daugavpils hospitālī. Tad viņš vēl nezināja, ka šī Latvijas pilsēta kļūs par viņa otro dzimteni. Šeit viņa vijoļspēli izdzirdēja vietējās mūzikas skolas direktors Pauls Krūmiņš, kurš veidoja simfonisko orķestri. Karavīrs atzinās, ka vēl nav paspējis pabeigt pēdējo, ceturto, mūzikas skolas kursu. Pauls Krūmiņš, kurš no fašistiem bija izglābis divas ebreju skolnieces, uzaicināja frontinieku darbā pie sevis skolā, kur A. Mirošņikovs arī pabeidza savu muzikālo izglītību. Gandrīz līdz mūža pēdējām dienām viņš strādāja Daugavpils mūzikas skolā. Izskoloja simtiem jauno mūziķu, izveidoja skolas vijolnieku ansambli. Divreiz – 1971. un 1974. gadā republikāniskajos konkursos Daugavpils mūzikas skolas ansamblis izcīnīja godpilno laureāta nosaukumu

V. Mirošņikovs bija viens no skolas simfoniskā orķestra dibinātājiem, kurā pats spēlēja gandrīz līdz mūža beigām. Muzicēja trio un kvarteta sastāvos, alta solo priekšnesumos, un visas viņa uzstāšanās bija profesionāli augstā līmenī.

2014. gada februārī Daugavpils koledžā notika liels koncerts, veltīts Viktora Mirošņikova simtgadei.


Elvīra Bestugina