Sākumlapa > Tēmas > Personas
Pjotrs Posņikovs

Pjotrs Posņikovs

Pjotrs Posņikovs  (1876. g. 10. janvārī  Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – 1930. g. 23 novembrī Rīgā, Latijas Republikā) – pianists un pedagogs.

Pjotrs Posņikovs ir dzimis dzimtmuižnieku ģimenē, jau bērnība ieguvis labu muzikālo izglītību. Jaunībā, kopš 1900. gada viņš uzstājās Rīgā un Liepājā ar solokoncertiem, kā arī piedalījās koncertos kā koncertmeistars.  

Tomēr patiesais P. Posņikova aicinājums bija pedagoģiskā darbība, kurai viņš bija veltījis praktiski visu savu mūžu: kopš 1908. gada viņš pasniedza Āgenskalna Mūzikas skolā, bet 1911. gadā pārgāja strādāt uz Rīgas Pirmo Mūzikas institūtu.

1922. gadā Pēteris Posņikovs organizēja pats savu Mūzikas skolu Rīgā, kurā vadīja klavierspēles klasi. Mūzikas skolā pasniedza arī vokālo mākslu, vijoļspēli un čella spēli. 1925. gadā tika organizēta skolas operas klase, kuru vadīja diriģents A. Kreislers un režisors Dmitrijs Arbeņins. P. Posņikovs aicināja pasniegt savā Mūzikas skolā pazīstamus Rīgas pedagogus.

Savā skolā P. Posņikovs centās dot audzēkņiem vispusīgu muzikālo izglītību. Ar to var izskaidrot viņa pastavīgos centienus paplašināt muzikālo specialitāšu loku, kas tika piedāvāts apgūšanai. Rīgā mūziķim bija noturīga izcila pedagoga autoritāte.

Pjotra Posņikova meitas arī kļuva par profesionālajām mūziķēm: Marija (1907-1976) – par vijolnieci; Zinaīda (1910-1976) – par pianisti un akordeonisti.

Pjotrs Posņikovs ir apbedīts Pokrova kapos Rīgā.

Marina Mihaileca

Foto: LVVA, f. 2996, apr. 15, l. 23206.

Ilustrācijas tēmai