Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nadežda Vasjkova

Nadežda Vasjkova

Nadežda Vasjkova (1895. g. 28. augustā Smoļenskas guberņā, Krievijas impērijā – 1992. g. 17. oktobrī  Rīgā, Latvijas Republikā) – čelliste un pedagoģe.  

Nadežda ir dzimusi kuplā daudzbērnu ģimenē  – viņai bija 7 māsas un brāļi. Viņas tēvs Vasilijs Vasjkovs kaut gan strādāja par galveno grāmatvedi Kuzņecova Porcelāna un fajansa rūpnīcā, bija profesionāli muzikāli izglītots (viņš bija absolvējis Rīgas Zīgerta 1. mūzikas institūta vijoļspēles klasi) un vadīja sv. Jāņa pareizticīgo baznīcas kori. Visiem saviem bērniem Vasilijs Vasjkovs bija sniedzis plašu izglītību, tai skaitā, arī muzikālo.

Jaunībā Nadežda Vasjkova mācījās Imperatora Krievu Mūzikas biedrības Rīgas mūzikas skolā (profesora O. Fogelmaņa klasē, 1908-1909). Mācību laikā topošā mūziķe demonstrēja labas muzikālās dotības, tāpēc nereti viņa piedalījās skolas atklātajos koncertos, to starpā 1908. gada maijā un 1909. gada decembrī.

Pēc Pirmā pasaules kara sākuma, no 1914. līdz 1920. gadam, Nadežda kopā ar visu savu ģimeni dzīvoja Harkovā (tēvs tika pārcelts uz Kuzņecova rūpnīcu Harkovā). Šeit viņa turpināja pilnveidot savu čella spēles mākslu pie profesora  А. Borisjaka.

Latvijā Nadežda Vasjkova kopā ar ģimeni atgriezās 1920. gadā. Dažus gadus, sākot ar 1921. gadu, vasaras sezonās čelliste spēlēja Liepājas Simfoniskajā orķestrī. Mūziķe pasniedza arī privātsdundas. Visai bieži Nadežda Vasjkova uzstājās pilsētas koncertos Rīgā.

Pēc 1945. gada N. Vasjkova strādāja Rīgas mūzikas skolās par pasniedzēju.

 

Marina Mihaileca

Informācijas avoti:

LVA, Fonds  2996, apr. 20, lieta 7301 – Vasjkova Nadežda;

Liepājas simfoniskā orķestra koncertu programmas;

Личные воспоминания М.Марьяновского-младшего, внучатого племянника Н. Васьковой (M. Marjanovska-jaunākā, N. Vasjkovas māsas mazdēla, personīgās atmiņas).

 

Ilustrācijas tēmai