Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Miklaševskis

Nikolajs Miklaševskis

Nikoljs Miklaševskis (1879. g. 24. novembrī  Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – 1933. g. 17. augustā Rīgas jūrmalā, Latvijas Republikā) – pianists un pedagogs.

Nikolajs Miklaševskis mācījās Sanktpēterburgas Konservatorijā pie Antona Rubinšteina, bija viens no labākajiem viņa skolniekiem. Studēja arī simfoniskās mūzikas diriģenta klasē. Pēc konservatorijas beigšanas kādu laiku strādāja Saratovas Mūzikas skolā. Vēlāk dzīvoja Sanktpēterburgā, strādāja par pedagogu, kā arī bija vairāku operas izrāžu un simfonisko koncertu diriģents. 1918. gadā mūziķis pārcēlās uz dzīvi Polijā, bija Poznaņas Konservatorijas pedagogs, profesors.

Kopš 1926. gada Miklaševskis dzīvoja Rīgā, strādāja Nacionālajā operā par pianistu-repetitoru un par koncertmeistaru Dailes teātrī, kādu laiku docēja Vinas Berlines mūzikas skolā. N. Miklaševskis bja pazīstams kā  augstas kvalifikācijas mūziķis. Koncertos Rīgā viņš pavadīja daudzus dziedātājus kā, piemēram, M. Čerkasku, I. Fiļipovu, A. Verneru, arī rumāņu dziedātāju Elizabetu Čepeļevsku, kuras viesizrādes Rīgā notika 1927. gada martā, kā arī mūziķus instrumentālistus, starp tiem arī čellistu P. Berkovicu.

N. Miklaševskis ir Latvijas pilsonis kopš 1932. gada maija.

Dzīvesbiedre Olga bija dziedātāja.

Nikolajs Miklaševskis aizgāja no dzīves 1933. gada 17. augustā Rīgas jūrmalā.

                                                                                                            Marina Mihaļeca

Informācijas avoti:

Сегодня, Nr. 299, 1933. – Nekrologs.

LVVA, 2996. f., 12. apr., 22704. lieta.