Sākumlapa > Tēmas > Personas
Lida Švarca

Lida Švarca

Lida Švarca (Lidija Šemanajeva) (1932. g. 21. janvārī Rostovas apgabala Šahtu pilsētā, Krievijas PFSR) –  operdziedātāja, kamermūzikas vokālo skaņdarbu un populāro skaņdarbu izpildītāja (soprāns).

Lidija Šemanajeva ir dzimusi valsts ierēdņu ģimenē. Kopš 1940. gada ģimene dzīvoja Stavropolē, no kurienes 1942. gadā tika evakuēta uz Erevānu.

Kopš bērnības Lidija bija sapņojusi kļūt par balerīnu, meitene mācījās Erevānas Baleta skolā. Tomēr ar gadiem viņas radošās spējas daudz spilgtāk izpaudās vokālās mākslas jomā.

1948. gadā Lidija kopā ar ģimeni nonāca Rīgā (šeit bija viņas tēva jaunā darba vieta). 1949. gadā Lidija Šemanajeva iestājās Jāz. Mediņa mūzikas skolas vokālajā nodaļā. Mūzikas skolu viņa absolvēja 1953. gadā. Savu profesionālo izglītību Lidija Šemanajeva turpināja pilnveidot Latvijas Valsts konservatorijā; šeit viņa studēja no 1953. līdz 1958. gadam pie pedagoģēm А. Miķelsones, B. Braunfeldes un M. Brehmanes-Štengeles. Topošās operdziedātājas diplomdarbs bija Tatjanas partija P. Čaikovska operā «Jevgeņijs Oņegins». Izpildot šo operas partiju, L. Šemanajeva demonstrēja savas lieliskās vokālās dotības un dramatiskās aktrises talantu.

Līdzās studijām Konservatorijā dziedātāja dziedāja Rīgas estrādes orķestros, kļuva ļoti populāra. Viņa bija viena no pirmām Egīla Švarca vadītā Rīgas Estrādes orķestra solistēm.

Neilgu laiku (1960. g.) L. Švarca strādāja Daugavpils Muzikāli dramatiskā teātra trupā, uzstājās viesizrādēs Baltkrievijā un Krievijā.  

Pēc Latvijas Valsts konservatorijas absolvēšanas vairāk nekā 20 gadus ( līdz 1980. gadu vidum) L. Švarca strādāja par Latvijas Valsts filharmonijas solisti, uzstājoties kamermūzikas koncertos. Lidas Švarcas balsij piemīt plašs diapazons un muzikālā tonalitāte, viņas ārējais veidols ir neparasti spilgts un artistisks. Dziedātājai bija ļoti plašs repertuārs – no krievu komponistu romancēm un operu ārijām līdz populārās mūzikas priekšnesumiem. Šo repertuāru viņa pastāvīgi papildināja. Kā Latvijas Valsts filharmonijas soliste L. Švarca guva ļoti lielu publikas atzinību, bieži uzstājoties ar vieskoncertiem Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Polijā, Vācijā, Ungārijā.

Marina Mihaileca