Sākumlapa > Tēmas > Personas
Sergejs Osokins

Sergejs Osokins

 Sergejs Osokins (1960. g. 30. augustā Maskavā, Krievijas PFSR) –  pianists un pedagogs.  

Sergejs Osokins ir dzimis inženieru ģimenē. Viņa vecāki atbrauca uz Rīgu pēc institūta absolvēšanas. 

1978. gadā S. Osokins absolvēja speciālās Em. Dārziņa Mūzikas skolas Jutas Daugules klavierspēles klasi.  Pēc tam viņš turpināja studijas Maskavas Valsts konservatorijā, kur pēc pamatkursa apgūšanas absolvēja asistentūru un aspirantūru, stažējoties profesores Ņinas Jemeļjanovas klavierspēles klasē. S. Osokins aizstāvēja disertāciju un ieguva mākslas zinātņu doktora grādu.  

1988. gadā Sergejs Osokins atgriezās Latvijā, un tajā pat gadā viņu ielūdza strādāt par pedagogu speciālajā Em. Dārziņa Mūzikas skolā. Kopš 1999. gada viņš veiksmīgi pasniedz Latvijas Jāz. Vītola Mūzikas akadēmijā. S. Osokins ir profesors.  

Daudzi viņa studenti un audzēkņi ir guvuši lielus panākumus starptautiskajos konkursos un festivālos. To vidū – Vestards Šimkuss, Andrejs Osokins, Arta Arnicāne, Olga Jegunova un Elīna Bērtiņa. Par pašu galveno mūzikas pasniegšanā S. Osokins uzkata nepieciešamību iemācīt topošu mūziķi censties izprast un izjust katra mūzikas skaņdarba raksturu.  

Sergejs Osokins ir viens no spilgtākajiem Latvijas pianistiem. Viņš aktīvi koncertē. Viņa skaņdarbu interpretācijas izceļas ar dziļu un patiesu iejušanos mūzikas būtībā. Pianista izpildītāja muzikālo prioritāšu vidū ir L. Bēthovena, S. Rahmaņinova, A. Skrjabina skaņdarbi.   

Kā autoritatīvs pedagogs un atzīts mūzikas interpretators S. Osokins bieži saņem ielūgumus būt par starptautisko konkursu žūrijas locekli.

 

Sergejs Osokins ir  Lielās Mūzikas Balvas 2004 laureāts – «Par koncertu programmām un izcilu J. Brāmsa 2. koncerta izpildījumu.»

Pianists ir 2008. gada Swedbank Mūzikas Balvas laureāts.

 

Marina Mihaileca

Dmitrija Dubinska foto.