Sākumlapa > Tēmas > Personas
Mihails Zadornovs

Mihails Zadornovs

Mihails Zadornovs (1948. g. 21. jūlijā Jūrmalā, Latvijas PSR – 2017. g. 9. novembrī  Maskavas apgabalā, Krievijas Federācijā) – populārais rakstnieks satīriķis un dramaturgs.

Viņa tēvs Nikolajs Zadornovs bija krievu rakstnieks – vēsturisko romānu autors.

Mihails Zadornovs absolvēja Rīgas 10. vidusskolu, uzsāka studijas Rīgas Politehniskajā institūtā, bet pēc tam turpināja tās Maskavas Aviācijas institūtā (MAI). Vēlāk Mihails Zadornovs šādi izskaidroja savu lēmumu pāriet uz MAI: «Es sapņoju kļūt par izcilu zinātnieku: kodolfiziķi vai kosmisko kuģu konstruktoru... Ne velti man bija fotoaparāts «FED-2», kuru man uzdāvināja par pirmo vietu matemātikas olimpiādē astotās klases skolnieku vidū. No skaļām abreviatūrām: МГУ, МВТУ, МИФИ, МАИ (latviski - MVU, MATU, MIFI, MAI) – mani visvairāk saistīja tieši MAI. Šis vārds izsauca manī domas par aviāciju un Kosmosu, par debesīm un studentu dzīvi». 1971. gada martā Mihails Zadornovs apprecējās ar Veltu Kalnbērziņu, kas bija LKP CK bijušā pirmā sekretāra Jāņa Kalnbērziņa meita, un studēja MAI kopā ar savu nākamo dzīvesbiedru. Viņa kļuva par M. Zadornova pirmo sievu. (Otrā M. Zadornova sieva ir Jeļena Bombina – satīriķa administratore).

1974. gadā Mihails Zadornovs absolvēja MAI specialitātē inženieris mehāniķis, tanī pat gadā viņš sāka publicēt savus pirmos humoristiskos stāstus. Dažus gadus viņš nostrādāja MAI Aviokosmiskās siltumtehnikas katedrā, tomēr rakstnieka satīriķa aicinājums guva virsroku un, galu galā, Mihails Zadornovs veltīja sevi humanitārajam darbam: viņš bija žurnāla „Junostj” satīras un humora nodaļas vadītājs, virknes televīzijas raidījumu autors un programmas vadītājs («Anšlag», «Smehopanorama») un t.t. Mihails Zadornovs ir vairāk nekā 10 grāmatu autors. To vidū – liriski un satīriski stāsti, humoreskas, lugas, apraksti un ceļa piezīmes. Viņš ir prēmiju „Zolotoj teļonok”  un „Ovacija” laureāts.

20. gadsimta 90. gadu pirmajā pusē Mihaila Zadornova popularitāte Krievijā strauji pieauga, viņš pat saņēma dzīvokli Maskavas prestižajā namā, kur dzīvoja prezidents B. Jeļcins, premjerministrs V. Černomirdins, A. Koržakovs un citas VIP personas.  

Mihails Zadornovs mira pēc smagas onkoloģiskas slimības 2017. gada 9. novembrī.

Mihails Zadornovs apbedīts Jūrmalā, Jaundubultu kapos, blakus sava tēva - rakstnieka Nikolaja Zadornova - каpa vietai. Nelaiķa apdziedāšana norisinājusies Ņevas Aleksandra pareizticīgo dievnamā Rīgā.

Aleksandrs Gurins

 

P.S. 2018. gada 21. jūlijā Nikolaja Zadornova bibliotēka atkal vēra savas durvis Rīgas Maskavas Namā. Bibliotēkas direktora pienākumus uzņēmās izpildīt Mihaila Zadornova māsasdēls – Aleksejs Zadornovs.

 

Элина Чуянова. «Мы живем в кривде»

Ilustrācijas tēmai