Sākumlapa > Tēmas > Personas
Olga Rodionova

Olga Rodionova

Olga Rodionova (1920. g. 15. jūlijā Urālu apgabalā, Krievijs PFSR – 1992. g. 4. augustā Rīga, Latvijas Republikā) – krievu valodas un literatūras skolotāja Rīgas 17. vidusskolā no 1945. līdz 1975. gadam. 

Olga Rodionova ir dzimusi Urālu apgabala Arjažas sādžā. Tēvs strādājis par inženieri, māte – par medmāsu. 1937. gadā Olga absolvējusi Vladimiras pilsētas 1. vidusskolu.  

1937. gadā Olga Rodionova iestājusies Ļeņingradas Hercena Pedagoģijas institūta Krievu valodas un literatūras fakultātē. 1941. gada pavasarī, valsts eksāmenu laikā, O. Rodionova smagi saslimusi, tomēr viņai izsniegta izziņa par institūta absolvēšanu, un viņa tikusi nosūtīta strādāt uz Ļeņingradas 111. skolu.

Otrā pasaules kara laikā O. Rodionova kopā ar ģimeni tikusi evakuēta no vācu karaspēka aplenktās Ļeņingradas (patlaban - Sanktpēterburga) un valsts eksāmenus nokārtojusi Kazahstānas Pedagoģijas institūtā, iegūdama attiecīgo diplomu.

1945. gada jūnijā Olga Rodionova, pēc izsaukuma, atbraukusi uz Rīgu un tikusi pieņemta par krievu valodas un literatūras skolotāju Rīgas 17. vidusskolā.  

No 1970. gada skolotājas O. Rodionovas raksturojuma:

Rodionova O. A. strādā 17. skolā kopš 1945. gada. 25 pedagoģiskās darbības gadu laikā ir parādījusi sevi kā talantīga pedagoģe, kas ceļ savu pedagoģisko un metodisko meistarību, nodod savas plašās zināšanas ne tikai bērniem, bet arī kolēģiem. Olgas Aleksandrovnas mācību stundas vienmēr kalpo par iedvesmas pilna radoša darba paraugu. Viņas “atklātās” stundas ar savu emocionalitāti, poētiskumu un tajā pat laikā ar materiāla uzbūves augstu precizitāti izsauc visas pilsētas valodnieku apbrīnu. Viņa ieaudzina cieņu pret savu mācību priekšmetu, un tā nav nejaušība, ka daudzi no viņas skolēniem ir kļuvuši par filologiem, žurnālistiem, dzejniekiem (piemēram, pazīstamā dzejniece Lidija Ždanova).  

Par nevainojamo darbu Olga Rodionova tikusi apbalvota ar rajona un pilsētas tautas izglītības nodaļu un republikas Izglītības ministrijas goda rakstiem

1975. gada augustā skolotāja Olga Rodionova aizgājusi pelnītā pensijā.

Olga Rodionova mirusi 1992. gada 4. augustā Rīgā.

Sergejs Čuhins