Sākumlapa > Tēmas > Personas
Mihails Rodņanskis

Mihails Rodņanskis

Mihails Rodņanskis (1907, Čerņigovas guberņā, Krievijas impērijā – 1997. g. 20. februārī Rīga, Latvijas Republikā) – fizikas skolotājs Rīgas 17. vidusskolā.

Mihails Rodņanskis ir dzimis 1907. gada februārī Čerņigovas guberņas Mgļinas pilsētā, amatnieku ģimenē. Viņa tēvs Marks  Rodņanskis miris  1913. gadā; māte strādājusi par šuvēju, 1942. gadā nacisti māti nošāvuši.  1924. gadā Mihails absolvējis skolu (sācis strādāt jau kopš 13 gadu vecuma).

1925. gadā Mihails Rodņanskis iestājies Ļeņingradas Hercena Pedagoģijas institūtā, kuru absolvējis 1929. gadā. Institūts pēc sadales norīkojis viņu uz Petrozavodsku (Karēlijas APSR), kur jauneklis sācis strādāt par pasniedzēju. 1930. gadā Rodņanskis – jau skolas direktors. Viņa karjera attīstījusies strauji. 1938. gadā M. Rodņanskis iecelts Karēlijas APSR Izglītības tautas komisariāta skolu priekšnieka amatā, bet 1940. gada septembrī – par Skolotāju institūta direktoru un līdztekus tam, par fizikas pasniedzēju.

Pēc Lielā Tēvijas kara sākuma Mihails Rodņanskis devies frontē, bijis politdarbinieks, piedalījies kaujās pie Ļeņingradas (patlaban – Sanktpēterburga). 1941. gada novembrī viņš ticis ievainots, ārstējies hospitālī, vēlāk iecelts par šā hospitāļa komisāru.

Mihails Rodņanskis apbalvots ar šādām medaļām: «Par Ļeņingradas aiztāvēšanu / За оборону Ленинграда», «Par drošsirdību / За отвагу»,  «Par uzvaru Lielā Tēvijas karā / Победу в Великой Отечественной войне».

1945. gadā Rodņanskis, pēc personiskā lūguma, ticis pārvests  pasniedzēja darbā Aviācijas tehniskajā skolā. Vēlāk, kopā ar šo skolu, Mihails Rodņanskis ticis pārcelts uz Rīgu, kur no 1952. līdz 1954. gadam viņš apvienojis darbu Aviācijas tehniskajā skolā ar fizikas skolotāja darbu Rīgas 17. vidusskolā.

1954. gada augustā M. Rodņanskis pilnībā pārgājis strādāt par skolotāju uz Rīgas 17. vidusskolu.

No 1957. gada Rodņanska raksturojuma: “Mihails Markovičs ļoti mīl bērnus,  velta viņiem daudz spēka un enerģijas. Viņš labi pārzina fiziku, saprotami izskaidro bērniem mācību materiālu. Jaunā materiāla izskaidrošanu viņš pavada, demonstrējot eksperimentus, cenšas izvirzīt bērniem problemātiskus jautājumus un panākt atbildes uz tiem. Pēdējos divus gadus viņš vada rajona metodisko fiziķu apvienību, rīko olimpiādes skolā un rajonā.”

Par 40 darbības gadiem tautas izglītības iestādēs Mihailam Rodņanskim piešķirts Tautas izglītības teicamnieka goda nosaukums.

Rīgas 17. vidusskolā fizikas skolotājs M. Rodņanskis strādājis līdz pat aiziešanai pensijā.

Mihails Rodņanskis miris 1997. gada 20. februārī Rīgā.

Sergejs Čuhins