Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jeļena Matjakubova

Jeļena Matjakubova

Jeļena Matjakubova (dz. Boļšakova; 1957. g. 19. martā Rīgā, Latvijas PSR) –  vēstures, kultūras vēstures un psiholoģijas pasniedzēja. Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja (kopš 2006. gada). Privātās Profesionālās vidusskolas «SIGMA» direktore kopš 2005. gada.

 Jeļena Matjakubova ir viena no tiem organizētājiem, kas rīko Krievu kultūras un izglītības Svētkus – „Tatjanas diena” («Татьянин день»). Viņa ir arī vislatvijas skolnieku pētniecisko darbu „Krievi Latvijā: kultūra, izcelsme, likteņi” ("Русские в Латвии: культура, корни, судьбы") konkursa iedvesmotāja un organizētāja. (Šis konkurss tiek rīkots sekojošās nominācijās :  "Mani radu raksti», «Krievu likteņi», «Ģimenes tradīcijas» un t.t. ).  Matjakubova ir viena no Latvijas Skolu ar krievu apmācības valodu atbalsta asociācijas (ЛАШОР) dibinātājām, kā arī «Latvijas Vecticībnieku biedrības» Valdes locekle. 

Jeļena Matjakubova ir viena no autoriem, kuri bija izstrādājuši alternatīvo Izglītības Programmu Latvijas mazākumtautību (krievu) skolām. Viņa ir Latvijas skolām paredzētās programmas «Russika» krievu vēstures un kultūras kursa līdzautore.  Jeļena Matjakubova ir 2003. gada konkursa «Gada skolotājs» uzvarētāja (krievu valodā un Latvijas kultūrā).

No 2002. līdz 2005. gadam  viņa ieņēma galvenā speciālista mazākumtautību izglītības jautājumos amatu Rīgas domes Izglītības departamentā.

No 2008. līdz 2011. gadam bija sabiedriskās gada prēmijas „Atzinība” («Признание») Latvijas Fonda līdzdibinātāja. Šī prēmija tiek piespriesta par pašām spilgtākajām parādībām Latvijas krievu kultūrā.

2009. gadā Jeļena Matjakubova tika iekļauta Latvijas Prezidenta Konsultatīvajā padomē mazākumtautību jautājumos.

2010. gadā viņa tika ievēlēta par Pedagoģiskās biedrības krievu valodas atbalstam Koordinācijas Padomes Priekšsēdētāju (Maskava, 2010.).

Kopš 2014. gadā Jeļena Matjakubova ir Sabiedrības integrācjas fonda valdes locekle.

Jeļena Matjakubova ir krievu studenšu korporācijas «Sororitas Tatiana» filistre.