Sākumlapa > Tēmas > Personas
Marija Vasina

Marija Vasina

Marija Vasina (1923. g. 1. februārī Smoļenskas guberņā, Krievijas PFSR – 2010. g. 5. jūlijā Rīgā, Latvijas Republikā) – ģeogrāfijas skolotāja Rīgas 15. un 17. vidusskolā. 

Marija Vasina dzimusi Smoļenskas guberņā Kudjarovo sādžā dzelzceļnieka ģimenē. 1941. gadā beidza Vjazmas pilsētas vidusskolu. 1941. gada augustā Vasinu ģimene evakuējās uz Saratovu, kur Marija iestājās vietējās N. Černiševska universitātes Ģeogrāfijas fakultātē, ko absolvēja 1945. gadā.

Pēc augstskolas beigšanas Vasina tika nosūtīta darbā uz Rīgā, kur strādāja par skolotāju Rīgas 15. vidusskolā (no 1945. līdz 1953. gadam, ar nelielu pārtraukumu vīra komandējuma laikā).

1953. gada septembrī Vasina tika pārcelta uz Rīgas 17. vidusskolu, kur viņa nostrādāja līdz pat aiziešanai pensijā. (Fragments no 1977. gada raksturojuma: „Strādādama 17. vidusskolā, Marija Vasina parādīja sevi kā principiāla, taisnīga un godprātīga pedagoģiskā kolektīva locekle. M. Vasinas vadītās stundas atbilst mūsdienu prasībām un izceļas ar audzēkņu darba organizācijas pārdomātu stratēģiju un daudzveidīgām metodēm. Marijai Vasinai piemīt spēja vairot audzēkņu interesi par savu priekšmetu, iesaistot viņus pilsētas un republikas mēroga olimpiādēs. Audzinātājas vadītie klašu kolektīvi izceļas ar lielu organizētību un apzinīgu disciplīnu. M. Vasina bauda skolēnu un skolotāju kolektīva vispārēju cieņu autoritāti.”)

Marijas Vasinas pedagoģiskā darbība tika novērtēta ar Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija un Rīgas pilsētas Tautas izglītības nodaļas Goda rakstiem, viņa ir saņēmusi Goda zīmi „Teicamnieks tautas izglītības darbā”, medaļas „Par godprātīgu darbu” un „Par izcilu darbu”.

1978. gada augustā Marija Vasina aizgāja pelnītā atpūtā.

Marija Vasina mirusi Rīgā 2010.g. 5. jūlijā.

                                                                                                                      Sergejs Čuhins