Sākumlapa > Tēmas > Personas
Dina Zolotinska

Dina Zolotinska

Dina Zolotinska (1932. g. 11. majā Maskavā, Krievijas PFSR – 2013. g. 9. septembrī Rīgā, Latvijas Republikā) – krievu valodas un literatūras skolotāja.

Dina Zolotinska dzimusi kalpotāju ģimenē. Māte Lidija Heifeca – vēstures pasniedzēja. Tēvs Pāvels Zolotinskis – ārsts infektologs. Kara laikā ģimene evakuējās uz Ufu. Pēc kara tēvu nosūtīja darbā uz Latviju, kurp pārcēlās visa ģimene.

D. Zolotinska mācījās Rīgas 13. vidusskolā, ko beidza ar zelta medaļu. Savu vienaudžu vidū jauniete izcēlās ar lielisku atmiņu, bija daudz lasījusi. «… savos piecpadsmit gados viņa jau bija izlasījusi Homēru, deklamēja no galvas garus citātus no «Odisejas». Viņa zināja bezgala daudz dzejoļu, deklamēja tos ar izpratni un izjūtu…», atceras Dinas skolas biedrene E. Semeņenko.

1950. gadā Dina Zolotinska iestājās Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātes krievu valodas un literatūras nodaļā, 1955. gadā absolvējot to ar sarkano diplomu. Viņas kursa biedrene Marija Bulgakova uzskata, ka Dina Zolotinska bijusi visgudrākā un vispusīgi apdāvinātākā studente, ar ļoti plašu un vispusīgu interešu loku. Līdzās valodai un literatūrai viņa aizrāvās arī ar vēsturi.

Savu dzīvi Dina Zolotinska veltīja pedagoģiskai darbībai. Viņa strādāja par krievu valodas un literatūras skolotāju, kur nokļuva pēc valsts komisijas norīkojuma, pēc tam Rīgas 45. astoņgadīgajā, 56. un 79. vidusskolā (pēdējā 1989. gadā pēc skolas direktores A. Vladimirskas iniciatīvas tika pārveidota par Puškina liceju).

Līdz aiziešanai pensijā 1994. gadā Dina Zolotinska pasniedza krievu literatūru Puškina licejā. Apbalvota ar ordeni «Goda Zīme».

Materiālu sagatavoja Inna Bergmane

Ilustrācijas tēmai