Sākumlapa > Tēmas > Personas
Pāvels Sinaiskis

Pāvels Sinaiskis

Pāvels Sinaiskis (1860. gadā, Orlas guberņā, Krievijas impērijā –?) –virspriesterejs.

Pāvels Sinaiskis ir dzimis 1860. gadā Orlas guberņā, Krievijā. Viņa tēvs – Ļevs Sinaiskis. Sākumā Pāvels Sinaiskis pabeidzis Orlas Garīgo semināru, pēc tam – 1886. gadā Sanktpēterburgas Garīgo akadēmiju, iegūdams teoloģijas kandidāta grādu.

Pēc Garīgās akadēmijas absolvēšanas viņš tika pieņemts dienestā Vissvētākās Sinodes virsprokurora kancelejā. No 1887. gada viņš bijis Stavropoles Garīgā semināra inspektora palīgs.

No 1889. gada 14. septembra Pāvels Sinaiskis pārcelts strādāt uz Rīgas Garīgo skolu, kur viņš pasniedzis sengrieķu valodu. Kopš 1895. gada viņš – Rīgas Baznīcas Vēstures muzeja glabātājs.

1898. gada 25. septembrī Rīgas Svētās Trīsvienības sieviešu pareizticīgo kopienas baznīcā Pāvels Sinaiskis tika iesvētīts par diakonu. Tā paša gada 26. septembrī Rīgas Svētā Jāņa Priekšteča un Kristītāja pareizticīgo baznīcā viņš tika iesvētīts pareizticīgā priestera garīgajā kārtā. Pēc tam tēvs Pāvels tika norīkots kalpot uz Rīgas Garīgās skolas Svētā Apustuļa Andreja baznīcu.

No 1904. līdz 1907. gadam viņš bija Rīgas Garīgās Konsistorijas loceklis. No 1909. gada – virspriesteris.

Tēvs Pāvels Sinaiskis pasniedzis Ticības Mācību vairākās Rīgas izglītības iestādēs. Viņš bija Reliģiski izglītojošās biedrības biedrs un bieži vadījis publiskas sarunas ar Rīgas publiku.

Virspriesteris Pāvels Sinaiskis tika apbalvots ar visiem pareizticīgajiem garīdzniekiem paredzētajiem apbalvojumiem, tajā skaitā ar sānautu (sānauts ir četrstūrains iegarens lakats ar krusta attēlu; to ar vienu stūri piekar labajos sānos – tulkot. piezīme) un ar priestera galvas segām – skufiju un kamilavku; kā arī apbalvots ar krustu no Vissvētākās Sinodes un Sv. Annas 3. un 2. pakāpes ordeņiem.

No 1916. gada t. Pāvels – Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles pārziņa vietnieks (garīdznieks, kurš pārzin baznīcas piederumus, glabā dievnama atslēgas, novēro dievkalpojuma norises kārtību – tulkot. piezīme). Viņš ir autors 1910. gadā izdotajai grāmatai “Rīgas katedrāles vēsturiskais apcerējums”(«Исторический очерк Рижского кафедрального собора»).

Pirmā pasaules kara laikā, 1917. gadā virspriesteris Pāvels Sinaiskis evakuējās uz Pēterpili (patlaban – Sanktpēterburga). Viņa turpmākais liktenis nav zināms.

 

Informācijas avoti:

1)     Список лиц, служащих в духовно-учебных заведениях Рижской епархии с краткими биографическими сведениями // Рижские епархиальные ведомости, № 18, 1902 год, c. 660.

2)     Памятный день для прот. П.Л. Син-го // Рижские епархиальные ведомости, № 21, 1914, с. 626-628. 

3)     Православные архиереи, священники, диаконы, псаломщики, учителя и регенты, служившие на территории Латвии с 1710 по 2019 годы. Биографический справочник. Щеникова О., Витолс А. (сост.). Гаврилин А.В. (конс.). Риги, 2019. С. 794-795.

4)     Синайский П.Л., прот. Исторический очерк Рижского кафедрального собора. Рига: Тип. Г. Гемпель и Ко, 1910.

5)     Цоя С.А. Рижская православная епархия в начале XX века: страницы истории // Латвийский православный хронограф. Вып. V. Прот. Олег Пелевин (ред.). Рига: Синод Латвийской Православной Церкви, 2021. С. 34, 75, 85-86, 233, 283.