Sākumlapa > Tēmas > Personas
Genādijs Gorbaņovs

Genādijs Gorbaņovs

Genādijs Gorbaņovs (1950. g. 1. februārī Rīgā, Latvijas PSR) – baletdejotājs, pedagogs, repetitors.

1968. gadā Genādijs Gorbaņovs absolvēja Rīgas Horeogrāfijas skolu. Viņa pedagogi bija Artūrs Ēķis, Aleksandrs Lembergs, Valentīns Bļinovs, Vladimirs Cukanovs.

Kopš 1967. gada viņš ir Latvijas Nacionālās operas baleta solists. Savas ilggadējās radošās darbības laikā G. Gorbaņovs bija izpildījis visas galvenās baleta partijas gandrīz vai visos slavenos baletos.  Daudzu gadu laikā Genādija Gorbaņova pastāvīgā partnere bija balerīna Zita Errsa. Kopš 1976. gada viņš kļuva par tā paša teātra pedagogu repetitoru.

Genādijs Gorbaņovs piedalījās daudzos starptautiskajos baletmākslinieku konkursos. Regulāri viņš uzstājās Igaunijas Nacionālajā operā «Estonia». Viņš piedalījās arī Maskavas Lielā teātra baletizrādēs.

Pēc kritiķu atziņas, horeogrāfiskās tehnikas ziņā Genādijs Gorbaņovs bija viens no izcilākajam Latvijas baleta dejotājam. Viņš perfekti uzstājas klasiskajos baletos un vienmēr bija gatavs demonstrēt savu izcilo baletdejotāja mākslu mūsdienu horeogrāfijā.  

«G. Gorbaņovs ir pats sportiskākais no visu laiku Latvijas baletdejotājiem. Sportisko stāju viņam piešķir šādas dotības: kustību vieglums, izpildīto lēcienu vieglums un augstums, horeogrāfiskā izteiksmīguma precizitāte, precīza un taisna griešanās tehnika, iejūtīgums un pārliecība, dejojot ar partneri.» (Ēriks Tivums, baleta kritiķis).

Baleta partijas:

Vējš (A. Žilinskis «Sprīdītis», 1968. g.);  Jakubovskis (J. Ķepītis «Turaidas Roze», 1969. g.);  Ieroču nesējs (O. Barskovs «Inku zelts», 1969. g.); Laimonis  (A. Kalniņš «Staburags»), Jorens (M. Zariņš «Svētā Maurīcija brīnums»), Bazils (L. Minkuss «Dons Kihots», 1971., 1982. g.); Zigfrīds (P. Čaikovskis «Gulbju ezers», 1971., 1984. g.); Skaramušs (J. Sibēliuss «Skaramušs», 1971. g.); Princis, Droselmaijers (P. Čaikovskis «Riekstkodis», 1971., 2000. g.); Antonijs (J. Lazarevs «Antonijs un Kleopatra», 1972. g.); solists (L. Minkuss «Pahita», 1974. g.); Kavalieris di Ripafrata (S. Vasiļenko «Mirandolīna», 1974. g.);  Ādams (A. Petrovs «Pasaules radīšana»); Alberts, Armens (A. Hačaturjans «Gajanē», 1978. g.); Kolēns («Veltīgā piesardzība») un cit.

Apbalvojumi un goda nosaukumi:

1972 – Starptautiskais baletmākslinieku konkurss Varnā  – sudraba medaļa;

1976 – Starptautiskais baletmākslinieku konkurss Varnā –  diploms «Labākajam baleta partnerim»;

1977 – Starptautiskais baletmākslinieku konkurss Maskavā – diploms;  

1974 - Latvijas Ļeņina komjaunatnes prēmija;

1974 – Latvijas PSR Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks;

1975 – Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieks.

Marina Mihaileca

Informācijas avoti:

Ēriks Tivums. Nakts ar primabalerīnu. Rīga, Likteņstāsti,1996.

Genādijs Gorbaņovs. Terpsihoras mīlulis. –Rīgas Balss, 2000., 31.janv. 10.lpp.

Горбанев, Геннадий. Юбилей принца. – Бизнес & Балтия, 2000., 18 янв. 6.lpp.

Ilustrācijas tēmai