Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandra Fjodorova

Aleksandra Fjodorova

Aleksandra Fjodorova (1884. g. 9.oktobrī Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – 1972. g. 20. augustā Ridžvudā, Ņudžersujā, ASV) – bijusī Sanktpēterburgas Marijas teātra soliste. 1925. gadā atbrauca uz Rīgu un sāka strādāt par baletmeistari Nacionālajā operā, kā arī kļuva par Latvijas baleta primabalerīnu.

Par baletmeistari nostrādāja astoņas teātra sezonas. Relatīvi īsajā laikposmā viņai izdevās pacelt Latvijas baleta līmeni līdz Eiropas līmenim. A. Fjodorova bija iestudējusi 18 baleta izrādes. Vislielāko skatītāju atzinību ieguva balets „Gulbju ezers” – šīs izrādes tika demonstrētas 30 reizes.

Kā rakstīja par Aleksandru Fjodorovu Latvijas baleta pazinējs Georgs Brants, pirmām kārtām, viņa bija izpelnījusies atzinību kā augstas klases klasiskā balerīna. Kaut gan agrāk viņa arī nebija nodarbojusies ar baleta izrāžu iestudējumiem, tomēr viņai piemītošā mākslinieciskā intuīcija un ritmiskās precizitātes izjūta kļuva par viņas panākumu ķīlu šajā radošajā darbā. Vēlāk, gadiem ritot, parādījās arī zināma rutīna. Viņa necentās iet pastāvīgu ceļu un radīt savas, īpašas horeogrāfiskās kompozīcijas, bet atdarināja pašu labāko no tā, ko bija redzējusi un dejojusi pati (skat. Georgs Brants. Latviešu balets. – Rīga, 1937, 12. lpp.).

Rīgā Aleksandra Fjodorova bija nodibinājusi privāto baleta studiju, ko viņa turpināja vadīt arī pēc aiziešanas no Nacionālās operas trupas.

Dažu gadu laikā (1930. gadu vidū) Aleksandra Fjodorova vadīja Kauņas operas (Lietuva) baleta trupu.  

1937. gadā Aleksandra Fjodorova izceļoja no Latvijas un sava mūža atlikušo daļu pavadīja ASV. Ņujorkā līdz pat 1965. gadam viņa bija vadījusi baleta studiju, iepazīstinot savus audzēkņus ar krievu baleta skolas tradīcijām.

Tatjana Feigmane

Илья Дименштейн. Прима довоенного балета

Ilustrācijas tēmai