Sākumlapa > Tēmas > Personas
Gaļina Černova-Braunšveiga

Gaļina Černova-Braunšveiga

Gaļina Černova-Braunšveiga (1911. g. 3. martā Vologdā, Krievijas impērijā  –  2004. g. 4. oktobrī  Aidaho, ASV) – Latvijas Nacionālās operas baletdejotāja 1930. gados un 1940. gadu sākumā. Sergeja Černova māsa.

Divu pasaules karu starplaikā Gaļina dzīvoja Rīgā, mācījās Aleksandras Fjodorovas baleta studijā, uzstājās uz Latvijas Nacionālās operas skatuves,  kļuva par baletdejotāju-solisti. 1944. gadā viņa  devās uz Rietumiem.  Vācijā viņa izšķīrās ar Nacionālās operas baletdejotāju   Valdemāru Leonaiti un apprecējās ar veterinārārstu  Vilhelmu Braunšveigu.

1957. gadā ģimene emigrēja uz Amerikas Savienotajām  valstīm un apmetās uz dzīvi Kalifornijā. D. Braunšveigs, nokārtojis nepieciešamos eksāmenus, atvēra personisko veterināro praksi.

Būdama emigrācijā, Gaļina Černova baletā vairs nedejoja, bet apguva keramikas mākslu. Viņas darinājumos – vāzēs, lampās, traukos –  bija saskatāma oriģinalitāte un laba gaume, Kalifornijā viņa aizrāvās ar juveliera mākslu.  Pēc vīra nāves viņai veselības stāvokļa dēļ nācās atstāt tik  iemīļoto māju gleznainajā Sananselmo un braukt uz Aidaho štatu, kur viņas vienīgā meita Ņina Braunšveiga-Piguā dzīvo pusi gada. Tur Gaļina Braunšveiga nomira 93 gadu vecumā.

 

                                                                                           Ludmila Oboļenska-Flama

 

Ludmila Flama-Oboļenska. Veru Ļihačovu un Gaļinu Černovu pieminot

Ilustrācijas tēmai