Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Jengaličevs

Nikolajs Jengaličevs

Nikolajs Jengaličevs  (1915. g. 18. februārī, Krievijas impērijā – 1981. g.  23. jēnijā Monreālā, Kanādā) – kņazs, inženieris, šahists. P. Jakobi znots.

Tēvs kņazs Nikolajs Jengaličevs (1878–1933) dienēja Kronštatē. Pilsoņu kara laikā piedalījās Balto kustībā. Padomju varas orgāni represēja viņu un savu pēdējo stundu viņš sagaidīja Solovku salās.

Kņaza dzīvesbiedrei Anastasijai  (dzimusi  Freiganga, 1892–1955) Rēzeknes (Režicas) apkārtnē piederēja dzimtmuiža.  Kad sākās revolucionārās jukas, māte atveda savus dēlus Andreju un Nikolaju uz šejieni – uz jaunās Latvijas valsts teritoriju.

1933. gadā Nikolajs pabeidza Rīgas pilsētas krievu ģimnāzijas (bij. Lomonosova) reālnodaļu un tanī pašā gadā iestājās Latvijas Universitātes Inženierzinātņu fakultātē. Šeit viņš ar pārtraukumiem mācījās līdz 1942. gadam, tā arī  universitāti nebeidza un  nesaņēma diplomu.

Trīsdesmito gadu beigās jaunais kņazs iepazinās ar jurista Pjotra Jakobi meitu pazīstamo baletdejotāju Veru Ļihačovu. Sagadījās, ka atvaļinājumā no Kongo šurp atbrauca Nikolaja brālis Andrejs, kurš iemīlējās P. Jakobi otrajā meitā  Annā.

1939. gada 23. jūlijā Baldonē, tikko kā iesvētītajā Svētā Panteleimona Dziedinātāja dievnamā notika brāļu Jengaličevu laulības ar māsām Veru un Annu Jakobi.

Taču, atšķirībā no brāļa Andreja, Nikolaja ģimenes dzīve neizveidojās labvēlīgi un pēc dažiem gadiem viņa un Veras laulība izjuka.

Nikolajs Jengaličevs jau jaunībā aizrāvās ar šaha spēli un kopš 1937. gada viņš piedalījās šaha turnīros. 

Pēc Otrā pasaules kara Nikolajs Jengaličevs apmetās uz dzīvi Itālijā. Viņš dzīvoja Romā, beidzot saņēma inženiera diplomu. 1947. gadā viņš uzvarēja šaha čempionātā Romā. 1957. gadā N. Jengaličeva šahista karjerā notika ievērojama tikšanās – ar Rīgas šahistiem, starp kuriem bija arī lielmeistars Aivars Ģipslis.

1958. gadā Nikolajs Jengaličevs  pārcēlās uz dzīvi Kanādā. Sākumā viņš dzīvoja Toronto, vēlāk – Monreālā. Līdz pagājušā gadsimta  septiņdesmito gadu beigām viņš turpināja piedalīties šaha turnīros.

Kņazs Nikolajs Jengaličevs nomira 1981. gadā Monreālā.

 

Informācijas avoti:

Людмила Флам. Правовед П.Н. Якоби и его семья. Воспоминания. - Москва: Русский путь, 2014.

Nikolajs Engaličevs

Ilustrācijas tēmai