Sākumlapa > Tēmas > Personas
Georgijs Smirnovs

Georgijs Smirnovs

Georgijs Smirnovs (1936. g. 20. janvārī Ļeņingradā, Krievijas PSFR – 2022. g. 21. jūnijā Rīgā, Latvijas Republikā) – populārs Latvijas futbolists un treneris. 

Latvijas futbolam tā vairāk nekā simts gadu pastāvēšanas laikā nav izdevies izcīnīt spožas uzvaras. Mūsu komandas nekad nav kļuvušas par PSRS čempionātu uzvarētājām, valsts izlasei nav izdevies izcīnīt godalgotas vietas prestižos starptautiskos turnīros. Tomēr Latvijas futbolam ir pietiekoši bagātas tradīcijas.

Ievērojamākais spēlētājs Latvijas futbola vēsturē noteikti ir Georgijs Smirnovs. Viņš ir pārdzīvojis smagos blokādes gadus vācu armijas aplenktajā Ļeņingradā Otrajā pasaules katrā. Tad sācis aizrauties ar futbolu. Pārstāvēja Krievijas ziemeļu galvaspilsētas jaunatnes izlasi. Pēc iesaukuma armijā spēlēja pulka komandā (dienēja VDR). 1957. gadā Georgiju Smirnovu pie sevis uzaicināja Rīgas „Dinamo” futbola komandas treneris Pāvels Vladlevskis. Treneris panāca Smirnova pārcelšanu uz Rīgu, kur viņš gan pabeidza dienestu, gan arī spēlēja rīdzinieku komandā.

Nedaudz vēlāk Smirnovu pārcēla uz Latvijas PSR galveno klubu komandu „Daugava”, kur viņš spēlēja no 1958. līdz 1969. gadam. Bija uzbrucēja pozīcijās. Līdz ar komandu pārdzīvoja gan tās kāpumus, gan kritienus. 1960. gada „zelta” sezonā, kad komanda izcīnīja godpilno 12. vietu PSRS čempionāta augstākajā līgā, Smirnovs iesita 11 vārtus un tika iekļauts 33 labāko Padomju savienības futbolistu goda sarakstā. Tas pagaidām ir vienīgais tik augsta līmeņa pakāpiens, ko sasniedzis kāds Latvijas futbola kluba pārstāvis. Šajā sezonā Smirnovam izdevās arī trīs reizes iesist bumbu Maskavas futbola kluba „Dinamo” vārtos, ko sargāja leģendārais vārtsargs Ļevs Jašins.

Veiksmīgais uzbrucējs tika aicināts uz labākajiem PSRS futbola klubiem. Taču viņš nevēlējās pamest Rīgu, nu jau viņa mīļoto pilsētu. Arī republikas vadība centās aizkavēt viņu ar dažnedažādām administratīvām iebildēm, lai nelaistu sportistu prom. Līdz ar to savus labākos gadus viņš aizvadīja Baltijas republiku galvenajā futbola izlasē. Diemžēl sportista karjeras beigas bija neveiksmju apvītas. 1969. gadā klubs „Daugava” devās ārvalstu turnejā uz dažiem draudzības mačiem VDR. Uz robežas, Brestā, muitnieki atklāja, ka vairāki sportisti ved pāri robežai neatļauti daudz naudas. Viss turpmākais izvērtās milzu skandālā. Georgiju Smirnovu un otru futbolistu Gunāru Ulmani diskvalificēja uz mūžu, tāpat abiem atņēma sporta meistara titulu. Vēlāk Smirnovs tomēr atgriezās komandā, jo diskvalifikāciju anulēja. Taču, būdams jau veterāna statusā, drīz bija spiests atstāt augstāko līgu.

No 1971. līdz 1992. gadam Georgijs Smirnovs strādāja par treneri (sākumā par otro, pēc tam par galveno) VEF kluba futbola komandā,  kas piedalījās republikas čempionātā.

 

Sergejs Coja

Romāna Kokšarova foto

 

Валерий Ройтман. «Давай, Гоша!»

Валерий Карпушкин. Долгих лет вам, Георгий Гаврилович!