Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksejs Širovs

Aleksejs Širovs

Aleksejs Širovs (1972. g. 4. jūlijā Rīgā, Latvijas PSR) – šaha lielmeistars, 2000.–2002. gada pasaules vicečempions.

Rīgā dzimušajam Aleksejam Širovam jau 1980. gadu beigās izdevās izsisties pasaules šahistu elitē. 16 gadu vecumā viņš jau bija izcīnījis PSRS čempiona titulu junioru vidū.

Nozīmīgu lomu viņa meistarības tapšanā nospēlējis cits pazīstams Latvijas šahists, lielmeistars Mihails Tāls (1936-1992). Astotais pasaules čempions šahā Mihails Tāls iesaistījis jauniņo Širovu savos treniņos, un kādu reizi pasaules eksčempions, pārliecinoties par Alekseja kombinatoriskā redzējuma asumu, iesaucies: “Šis zēns jau tagad rēķina labāk par mani!” 

1998. gadā Aleksejs Širovs kļuvis par pasaules šaha čempionu kadetu vidū, 1990. gadā – par šaha lielmeistaru. 1990. gadu vidū viņš jau ieņēmis vietu pasaules pašu spēcīgāko šahistu elitē. 1992. un 1994. gadā lielmeistars Širovs pārstāvējis Latviju šaha Olimpiādēs.

1996. gadā Aleksejs Širovs pieņēmis Spānijas pilsonību un turpmāk uzstājies par šo valsti. Vikipēdijā sastopami apgalvojumi, ka Širovs pieņēmis šīs valsts pilsonību, jo viņam apnicis ar Latvijas nepilsoņa pasi apmeklēt dažādu valstu vēstniecības, lai saņemtu vīzas. Kaut gan no 2012. līdz 2018. gadam lielmeistars Širovs atkal bija pārstāvējis Latviju starptautiskajās šaha sacensībās.

1990. gadu vidū Širovs kļuvis par vienu no visspēcīgākajiem pasaules šahistiem. 1997. gads ir palicis viņa fanu piemiņā, jo šajā gadā viņš izcīnījis uzvaru prominentajā starptautiskajā turnīrā Madridē, bet 1998. gadā spīdoši triumfējis Linaresā. Pēc starptautiskā Linaresas šaha turnīra rezultātiem Širovs ieguvis tiesības spēlēt čempiona titula pretendentu fināla maču pēc Pasaules šaha profesionāļu asociācijas (ACP) versijas. Par viņa pretinieku kļuva nākamais pasaules čempions Vladimirs Kramņiks (1975). Šis mačs beidzās ar Širova uzvaru: 5,3: 3,5. Īpaši izteiksmīga sanāca šā mača noslēguma partija.

Pēc šīs uzvaras Aleksejs Širovs ieguvis tiesības spēlēt maču par pasaules čempiona titulu ar daudzkārtējo čempionu Gariju Kasparovu (1963). Taču šis mačs nenotika finansiālu problēmu dēļ. Rezultātā, Kasparovs spēlēja ar Kramņiku, uzvaru pār kuru agrāk bija izcīnījis Širovs, un Kramņiks uzvarēja šajā mačā.

Pēc šādas netaisnības Aleksejs Širovs nebija nolaidis rokas un sācis cīnīties par pasaules čempiona titulu pēc FIDE versijas (domājams, daudz prestižākas). Lielmeistars Širovs bija guvis panākumus: 2000. gadā pasaules šaha čempionātā viņš nokļuvis finālā, kur tomēr paspēlēja Indijas lielmeistaram Višvanatanam Anandam (1969) (izcilajam šahistam, kurš piecas reizes bija izcīnījis pasaules čempiona titulu).

Aleksejs Širovs ir 2007. gada Pasaules kausa izcīņas finālists, virknes starptautisko šaha turnīru uzvarētājs.

Lūk, kā par Širova spēles stilu rakstījis Krievijas laikraksts “Šovetskij sport”: “Širovs vienmēr cenšas izrādīt iniciatīvu, un, kad viņam izdodas to pārņemt, viņš patiesi kļust bīstams. Bieži vien viņš burtiski “saplosa” savus pretiniekus, nežēlīgi iznīcinot nocietinājumus apkārt pretinieka karalim. Pie tam Širova uzbrukumu upuriem nav jēgas meklēt glābiņu sliktākos spēles nobeigumos – endšpilā Aleksejs parasti rīkojas nepārspējami, uztverdams visas pozīcijas nianses.  

Taču medaļai ir arī otra puse. Ar šīs pasaules varenajiem klaja taktika “visi uz abordāžu!” ne vienmēr darbojas, un dažkārt arī zemākas klases šahisti iegūst papildu iespējas, spēlējot ar sadedzinošo aiz sevis tiltus Širovu. Tādēļ Aleksejs ir pastāvīgs sensāciju avots [..], kuras ir patīkamas pretiniekiem un nepatīkamas viņam pašam.

Jau sen par balvu Širovam, kuram dažkārt nesanāk sakrāt pietiekamu punktu skaitu, ir kļuvusi šaha cienītāju nesavtīga simpātija [..]. Visā pasaulē diez vai atradīsies kaut vai viens šaha cienītājs, kam neimponētu Alekseja Širova spēle. Spēle ar paceltu sejsegu, spēle bez kompromisiem, augsta sprieguma spēle.” 

Aleksejs Širovs ir autors divsējumu grāmatai “Uguns uz šaha dēļa”/ «Огонь на шахматной доске». Pateicoties Širovam, Latvijā tika izdotas grāmatas par izcilo Latvijas šaha lielmeistaru Vladimiru Petrovu (1908-1943) un pasaules čempionu Mihailu Tālu.

                                                                                               Aleksandrs Gurins, Irēna Ase