Sākumlapa > Tēmas > Personas
Ivans Bugajenkovs

Ivans Bugajenkovs

Ivans Bugajenkovs  (1938. g. 18. februārī Volgogradas apgabalā, KPFSR) – PSRS izlases sastāvā divas reizes kļuvis par olimpisko čempionu volejbolā.

Pēc vidusskolas absolvēšanas Ivans Bugajenkovs atbrauca uz Rīgu un iestājās Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūtā. Studēdams otrajā kursā, viņš aizrāvās ar volejbolu un šajā sporta veidā guva sekmes. 1957. gadā viņš pirmoreiz spēlēja meistarkomandas sastāvā. Un drīz viņam izdevās ieņemt vienu no vadošajām pozīcijām Rīgas volejbola komandā “Radiotehniķis”. Spēlēdams šīs komandas sastāvā, viņš ne vienreiz vien ieguva  godalgoto vietu Padomju Savienības čempionātā.

No 1960. līdz 1968. gadam Ivans Bugajenkovs spēlēja Padomju Savienības volejbola izlases komandā. Divreiz viņš izcīnīja olimpisko zelta medaļu – 1964. gadā olimpiskajās spēlēs Tokijā un 1968. gadā – Mehiko.  Viņš izcīnīja zelta medaļu arī divos pasaules čempionātos – 1960. gadā Brazīlijā un 1962. gadā Padomju Savienībā. Viņš ir ieguvis daudzus dažādu pakāpju apbalvojumus starptautiskā līmeņa sacensībās.

20. gadsimta sešdesmitajos gados Ivans Bugajenkovs bija viens no labākajiem volejbolistiem ne tikai Padomju Savienībā, bet viņa sniegumu augstu  novērtēja arī starptautiskajā arēnā.

Pēc aktīvas sportiskās karjeras beigām I. Bugajenkovs 1970. gadā sāka strādāt par treneri. No 1976. līdz 1991. gadam Rīgas Civilās aviācijas inženieru institūtā viņš vadīja Fiziskās kultūras katedru. No 1992. līdz 2005. gadam (pēc citām ziņām – līdz 2007. gadam) viņš strādāja par treneri Irānā.

2009. gadā viņa vārds tika iekļauts volejbola slavas zālē Holiokā (Masačūsetsas štatā, ASV).

Pašlaik Ivans Bugajenkovs dzīvo Latvijā.

 

Paraksts foto:

Padomju Savienības izlases komanda volejbolā  Olimpiskajās spēlēs Tokijā 1964. gadā. Centrā ar 9. numuru Ivans Bugajenkovs.

Zigurda Mežavilka foto no  Latvijas Sporta muzeja fondiem.