Sākumlapa > Tēmas > Personas
Tatjana Luppova

Tatjana Luppova

Tatjana Luppova (1949. g. 24. oktobrī  Rīgā, Latvijas PSR) –  no 1969. līdz 1974. gadam spēlēja Rīgas TTT basketbolistes konandā, kura sastāvā  kļuvusi par  trīskārtējo PSRS čempioni un Eiropas kausa īpašnieci.

Tatjana Luppova mācījās Rīgas 53. vidusskolā, ko absolvēja 1967. gadā. Izglītību turpināja Rīgas neklātienes lauksaimniecības tehnikumā, ko pabeidza 1972. gadā.

Jau bērnībā aizrāvās ar basketbolu. Paralēli pamatskolai apmeklēja Rīgas 3. sporta skolu. No 1963. gada spēlēja dažādās bērnu un jauniešu komandās. No 1965. Līdz 1967. gadam Latvijas basketbola izlases sastāvā piedalījās PSRS Tautu spartakiādēs. Kopā ar komandu ieguva pirmās vietas.

1969. gadā T. Luppova sāka spēlēt TTT meistarkomandā, kur tieši toreiz notika spēlētāju paaudžu maiņa. Viņu kā jaunu un perspektīvu spēlētāju iekļāva tās pamatsastāvā. Spēlējot TTT klubā, T. Luppova trīsreiz kļuva par PSRS čempioni un trīsreiz ieguva Eiropas kausu. Pēc tam viņa spēlēja Latvijas Universitātes komandā un Latvijas dzelzceļa basketbola klubā. 1971. gadā kļuva par sporta meistari. Savukārt 1973. gadā viņas sasniegumi sportā tika novērtēti ar Starptautiskās klases sporta meistares nosaukumu.

Šobrīd T. Luppova darbojas TTT komandas bijušo spēlētāju (TTT dāmu - LL) klubā. Regulāri tiekas ar citām bijušajām basketbolistēm. Piedalās kluba organizētajos jubilejas un svētku pasākumos.

Jau savas darba dzīves sākumā, 1967. gadā, Tatjana Luppova sāka strādāt Rīgas Botāniskajā dārzā par dārzkopi. Sāka audzēt rozes, tagad darbojas dendroloģijas sektorā. Vada arī ekskursijas, agrāk dārzkopju sekcijā lasīja lekcijas. Vēl padomju laikā piedalījās ekspedīcijās uz Kaukāzu un Baikālu, no kurienes uz Rīgu veda ekskluzīvus augus.

T. Luppova uzskata sevi par laimīgu cilvēku – jo visu savu dzīvi darījusi to, kas patīk. Viņa labprāt palīdz citiem cilvēkiem skaistuma radīšanā! Dažreiz brīvdienās viņa dodas uz Rīgas Svētās Trijādības Sergija sieviešu klostera filiāli – Apskaidrošanās „tuksnesi” Valgundē, Jelgavas tuvumā, un palīdz tur dārza darbos.

Tatjana Luppova dzīvo kopā ar savu brāli. Par savu galveno uzdevumu viņa uzskata palīdzēt cilvēkiem!

Sergejs Coja  

 

Ilustrācijas tēmai