Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Mihailovs

Vladimirs Mihailovs

Vladimirs Mihailovs (1929. g. 24. aprīlī Maskavā, Krievijas PFSR – 2008. gada 28. septembrī Maskavā, Krievijas Federācijā) – daudzu fantastikas romānu autors. Strādāja satīriskā žurnālā „Dadzis”, bija avīzes «Literatūra un māksla» un vēlāk žurnāla „Daugava” galvenais redaktors.

Vladimirs Mihailovs  – dzejnieks, tulkotājs un viens no populārākajiem Latvijas 20. gadsimta rakstniekiem. Vladimirs Mihailovs ir daudzu literāro prēmiju laureāts.

Dzimis Maskavā, 1945. gadā pārbrauca uz Latviju un nodzīvoja šeit  gandrīz visu savu mūžu. Absolveja Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, strādāja par izmeklētāju prokuratūrā, bija Jelgavas pilsētas kompartijas komitejas instruktors. Kopš 50.-to gadu vidus publicēja literāros daiļdarbus, sākumā – satīriskos un humoristiskos stāstus.  50.-to gadu otrajā pusē viņš uzsāka strādāt žurnālistikas sfērā, pēc tam nodarbojās ar literāro darbu: strādāja satīras žurnālā «Dadzis», bija avīzes «Literatūra un māksla» galvenais redaktors, literārais konsultants Rīgas Kinostudijā, Latvijas Rakstnieku savienībā, izdevniecībā «Liesma».

 1962. gadā tika izdots pirmais Vladimira Mihailova fantastiskais garais stāsts  «Особая необходимость» („Īpaša nepieciešamība”). Sava mūža garumā V. Mihailovs bija publicējis vairāk kā  20 fantastisko romānu un garo stastu, kuri iemantoja lielu popularitāti lasītāju vidū.  

V. Mihailovs bija Rīgas jauno rakstnieku fantastu semināra vadītājs.  

80.- tajos gados viņš strādāja par literāri publicistiskā žurnāla «Даугава» („Daugava”) galveno redaktoru. Tā saucamās pārbūves laikos viņa vadītais žurnāls „Daugava” pārtapa par vienu no PSRS vispazīstamākajiem literāriem žurnāliem. Tajā tika publicēti fantastu brāļu Strugacku daiļdarbi, Valentīna Pikuļa un citu vissavienības mērogā slaveno rakstnieku literārie darbi, tika publicētas intervijas ar izciliem pasaules kinomāksliniekiem.

Sava mūža pēdējos gadus rakstnieks bija pavadījis Maskavā.  Viņš mira 2008. gada 28. septembrī.

Aleksandrs Gurins

Ilustrācijas tēmai